Mijović: Nema političke volje za vladavinu prava i ukidanje jednopartijskog monopola

On je pozvao partnere iz evropskih i drugih demokratski razvijenih država da preispitaju buduću strategiju djelovanja
89 pregleda 2 komentar(a)
Dejan Mijović, Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Dejan Mijović, Žarko Rakčević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.10.2014. 15:14h

Bez nezavisnih medija i slobodnih građana, nije moguće iskorijeniti korupciju i kriminal niti stvoriti društvo zasnovano na evropskim vrijednostima, ocijenio je koordinator Foruma 2010 za evropske integracije, Dejan Mijović.

On je naveo da je u najnovijem Izvještaju o napretku Evropska unija ponovila ocjenu iz prethodnih godina da u Crnoj Gori nema suštinskog pomaka u vladavini prava i uspostavljanju uslova za smenjivost vlasti kao temeljnih postulata demokratije.

"Ovaj zaključak, kao i njen nedavno objavljeni plan da za razvoj demokratije i vladavinu prava u našoj zemlji opredijeli skoro 100 od ukupno 270 miliona eura IPA II programa za period 2014 - 2020, najbolje objašnjava zašto EU još najmanje pet godina ne planira da primi Crnu Goru u svoje članstvo", kazao je Mijović agenciji MINA.

On vjeruje da će ogroman iznos novca i tehničke pomoći zbog nedostatka konkretnih rezultata biti potrošen za borbu protiv korupcije i kriminala i stvaranje uslova za fer izbore umjesto za otvaranje novih radnih mjesta i dostizanje evropskih standarda u svim sferama života.

"Koliko je ovo porazno, svjedoči i visoka ocjena Filea o sposobnosti Crne Gore da u veoma kratkom roku otvori 12 od ukupno 33 poglavlja pregovora, i njegovo upozorenje da bi se svi ovi ostali pregovori mogli uskoro obustaviti zbog nedostatka političke volje da se u Crnoj Gori stvore preduslovi za vladavinu prava i ukidanje jednopartijskog monopola", kazao je Mijović.

Prema njegovim riječima, Forum 2010 smatra da je dovoljno vremena proteklo da se zaključi da vladajuća elita koja četvrt vijeka gospodari Crnom Gorom nema političku volju da napravi takav iskorak zbog neminovnog otvaranja pitanja njene odgovornosti za ogromnu štetu nanijetu kriminalnim radnjama, korupcijom i ratnim zločinima na koje s pravom upozorava EU.

"Forum 2010 još jedanput poziva sve opozicione strukture i građane Crne Gore koji su nezadovoljni stanjem u društvu da objedine svoje snage u jedan jedinstven front otpora nedemokratskom režimu i njegovoj pogubnoj vlasti", kazao je Mijović.

On je pozvao partnere iz evropskih i drugih demokratski razvijenih država da preispitaju buduću strategiju djelovanja.

"Treba preispitati kako bi se u Crnoj Gori što prije uspostavila politička volja potrebna za razbijanje ovdašnjeg Berlinskog zida i prelazak iz kontrolisanog u otvoreno društvo", poručio je Mijović.

Bonus video: