Jasavić: DPS godinama ignoriše kulturnu baštinu Stare varoši

Prema Jasavićevoj, najbolji dokaz nebrige ove vlasti je podatak da je 1980-ih u Staroj varoši bilo 613 objekata a 1.026 objekata 2012.
119 pregleda 5 komentar(a)
Stara Varoš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Stara Varoš, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.10.2014. 13:11h

DPS godinama ignoriše Staru varoš, kazala je poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić povodom Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o turističkim organizacijama u dijelu koji se odnosi na zaštitu kulturnih dobara.

“Politika DPS-a godinama ignoriše kulturnu baštinu, konkretno Staru varoš. Koalicija Evropsko lice Podgorice je u toku izborne kampanje obećala građanima zaštitu Stare varoši kao prepoznatljive kulturne baštine. Izbornom prevarom građana, koalicijom SDP-DPS vjerujem da će se Stara varoš i dalje ignorisati”, navodi e u saopštenju Jasavić.

Prema Jasavićevoj, najbolji dokaz nebrige ove vlasti je podatak da je 1980-ih u Staroj varoši bilo 613 objekata a 1.026 objekata 2012.

“Novi objekti su izgrađeni bez smjernica službi koje se bave pitanjem zaštite, prije svega Uprave za zaštitu kulturnih dobara, što dokazuje potpuni nemar ove vlasti za očuvanje kulturnog naslijeđa”, kazala je Jasavić, koja je istakla da Stara varoš predstavlja autentičnu kulturnu vrijednost i jedinstveni primjer u okviru crnogorskog stambenog graditeljstva, koja je “zahvaljujući ovakvoj vlasti prepuštena zubu vremena, umjesto neophodnoj brizi i valorizaciji”.

Kako je dodala, imajući u vidu, evidentno, nezavidan status graditeljskog nasljeđa Fondacija za spomenike i lokalitete ELArt je uradila Programa revitalizacije i obnove Stare varoši.

“Programom je utvrđeno da je 70 odsto od ukupnog broja objekata moguće revitalizovati, pa su Fondacija i Društvo prijatelja Podgorice pokrenuli inicijativu za uspostavljanje zaštite Stare varoši Upravi za zaštitu kulturnih dobara. Upravi su podnijete Inicijative za uspostavljanje zaštite rodne kuće našeg istaknutog vajara Rista Stijoviaća, kuće u ulici Gojka Radonjića i kuće u ulici Petra Prlje”, kazala je Jasavić.

Poslanica Pozitivne je podsjetila da je Uprava za zaštitu kulturnih dobara prihvatila inicijative čime su stvoreni uslovi za utvrđivanje kulturnih vrijednosti ovih objekata.

“Uprava ima obavezu da donese Rješenje o utvrđivanju statusa kulturnog dobra za navedene objekte i isto dostavi vlasniku i nadležnim organima. Posebno naglašavam obavezu Uprave da Rješenje dostavi organu uprave nadležnom za poslove katastra koji je dužan izvršiti upis statusa kulturnog dobra, što je jedini uslov da planeri, pa i vlasnici poštuju donijeto Rješenje.Takva procedura predstavlja, u duhu ambijenta, jedinu moguću šansu zaštite koja naravno ne isključuje doprinose savremenih 'kulturnih slojeva' ako su ti doprinosi u funkcionalnom i oblikovnom skladu”, zaključuje se u saopštenju Jasavić.

Bonus video: