Podsticaj za dalji rad: Lange uručio Đukanoviću Izvještaj EK

Lange je prenio ohrabrenje Evropske komisije Crnoj Gori da, u skladu sa nalazima i preporukama iz Izvještaja, nastavi reformske procese u cilju održavanja dobre i aktivne dinamike pregovora
0 komentar(a)
Đukanović prima Langea i Drobniča, Foto: Vlada Crne Gore
Đukanović prima Langea i Drobniča, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.10.2014. 15:53h

Šef jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje Evropske komisije Lange je danas uručio premijeru Milu Đukanoviću zvanični Izvještaj EK o napretku Crne Gore za 2014. godinu.

Đukanović je u razgovoru sa Langeom istakao da Izvještaj Vlada doživljava kao detaljan presjek i odgovorno sagledavanje napretka Crne Gore u pregovorima za članstvo, i kao podsticaj za dalji rad u ostvarivanju jednog od strateških spoljnopolitičkih ciljeva, stoji u saopštenju Vlade.

Premijer je naglasio da je Vlada odlučna da nastavi sveobuhvatne reformske procese u cilju daljeg jačanja vladavine prava i ekonomskog razvoja države, a prije svega radi dostizanja evropskih standarda i obezbjeđivanja evropskog kvaliteta života građana Crne Gore. U tom kontekstu naglašena je važnost podrške EU državama Zapadnog Balkana, kako bi se prevazišlo ekonomsko zaostajanje i ubrzao proces integracije regiona.

Lange je ocjenio da Crna Gora od 2010. godine, kada je dobila status kandidata, predvodi proces evropske integracije u regionu Zapadnog Balkana, kao i da su pregovori sa Crnom Gorom u punom jeku. Šef jedinice za Crnu Goru je naglasio da je država, u skladu sa novim pristupom Evropske komisije, započela pregovore otvaranjem najzahtjevnijih poglavlja i okončala proces skrininga za sva poglavlja, čime je ostvarila veliki napredak, navodi se u saopštenju.

Na kraju se ističe da je Lange prenio ohrabrenje Evropske komisije Crnoj Gori da, u skladu sa nalazima i preporukama iz Izvještaja, nastavi reformske procese u cilju održavanja dobre i aktivne dinamike pregovora.

Bonus video: