Krivokapić: Brisel potencira nastavak istrage u aferi "Snimak"

Na pitanje da prokomentariše dio izvještaja u kojem se traži istraga i procesuiranje zloupotreba na lokalnim izborima u maju, Krivokapić je kazao da Brisel potencira i da istraga afere “Snimak” mora imati nastavak
0 komentar(a)
Dirk Lange, Ranko Krivokapić, Foto: Skupština Crne Gore
Dirk Lange, Ranko Krivokapić, Foto: Skupština Crne Gore
Ažurirano: 08.10.2014. 17:33h

Predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić je kazao da će aneks koaliconog sporazuma SDP i DPS biti završen do kraja oktobra, navodeći da će njegova partija insistirati da Vlada popravi stanje u oblastima na koje Evropska unija i NATO imaju zamjerke.

On je kazao da su vladavina prava, ekonomsko upravljanje i reforma administracije ključni stubovi evorpske politike proširenja, navodeći da to treba da budu fokusi Crne Gore.

Krivokapić je kazao i da će SDP tražiti da veći koalicioni partner pokaže političku volju u istarzi slučajeva korupcije i izbornih zloupotreba.

Na pitanje da prokomentariše dio izvještaja u kojem se traži istraga i procesuiranje zloupotreba na lokalnim izborima u maju, Krivokapić je kazao da Brisel potencira i da istraga afere “Snimak” mora imati nastavak.

“Mora se pokazati da iza konkretnih događaja mora stojati odgovornost. To je prije svega izazov za tužilaštvo i sudstvo. Te stvari su dostavljene i za sada nemamo presuda koje bi zadovoljile u dovoljnoj mjeri očekivanja EU. Oni institaju na tome a to znači da se to mora nastaviti i to će biti u koalicionom sporazumu. Biće mediji i sve ključne oblasti gdje EU ne poznaje dovoljno rezultata”, kazao je Krivokapić novinarima.

Upitan šta će se desiti ukoliko DPS ne prihvati te zahtjeve ili ne pokaže političku volju za ispunjavanje evropskih i NATO obaveza, Krivokapić je rekao da će se na manjak političke volje upozoriti u narednom izvještaju EK i odbijanju NATO da primi Crnu Goru, zbog čega bi vladajuća koalicija evroatlantski bila delegitimisana.

“To bi tražilo hitne i odgovorajuće političke odluke u tom trenutku. Za te odluke nećemo čekati naredni izvještaj već ćemo raditi da taj rezultat bude pozitivan. Nećemo čekati niti malo i zato sam tražio redifinisanje sporazuma”, rekao je Krivokapić

Podsjećajuči da je u maju najavio da će tražiti redifinisanje odnosa u koaliciji ukoloko ne bude poziva NATO, Krivokapić je rekao da zbog toga u vladajućoj koaliciji sada određuju prioritete za narednih godinu i po.

On je rekao da se NATO i evropski ciljevi sada spajaju u jedan, navodeći da je vladavina prava prioritet za oba cilja.

“Po ovom izvještaju moramo da damo jasne i precizne aktivnosti koje ćemo sprovesti. Dio jeste u akcionom planu, a dio mora biti u političkoj volji koju moramo iskazati. Postoji jedan dio koji jasno govori o potrebi da se iskaže politička volja u ostvarivanju ciljeva poglavlja 23 i mi je moramo kroz naš sporazum do kraja i nesumnjivo pokazati kroz lociranje odgovornosti”, kazao je on.

Krivokapić je izbjegao da odgovori koga smatra glavnim krivcem za manjak rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, navodeći da je u izvjaštaju naglasak na sudstvu. Krivokapić je rekao da je parlament uradio sve da obezbijedi sistemsku nezavisnost sudstva i da se sada od sudova očekuju rezultati, navodeći da se očekuje da tužilaštvo, policija i sudstsvo funkcionišu bolje.

“Mi smo u koaliciji najodgovorniji za policiju, djelimično za tužilaštvo u dijelu koji nam zakon omogućava dok sudstvo kao nezavisna grana vlasti ima svoju odgovornost. Tražićemo promjene koje sa tim idu, bilo da su pojedinačne ili sistemske”, kazao je on, navodeći da će se locirati krivici ukoliko ne bude borbe protiv korupcije.

“Ne mislim da korumpiranih ima samo u DPS-u. Mislim da je na organima da istraže to u svim vladajućim partijama, a ne možemo isključiti ni opozicione. To je posao za policiju i tužilaštvo bez partijskog svrstavanja, nego prema stepenu društvene opasnosti.

Krivokapiću je danas šef odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za proširenje u EU Dirk Lange svečano uručio Izvještaj o napretku Crne Gore ka Evropskoj uniji.

Bonus video: