Pad podrške NATO-u rezultat loše Vladine strategije

0 komentar(a)
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
NATO karavan, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.10.2014. 13:07h

Rezultat istraživanja, koji pokazuje da članstvo u NATO podržava 35 odsto građana, jeste posljedica loše strategije takozvane zatvorene kampanje, sastanaka iza zatvorenih vrata i naravno odabira adekvatne publike za organizaciju tribina, saopšteno je iz Pozitivne Crne Gore.

Rezultat posljednjeg istraživanja o podršci NATO dodatno je, kako navode iz te partije, potvrdio neizainteresovanost Vlade i tijela koja rukovode NATO integracijama za mišljenje građana.

"Još jednom su čelnici vladajuće partije stavili do znanja da građani Crne Gore nisu njihov prioritet niti najvažniji subjekat procesa integracija. Kao odgovor na ovakav odnos Vlade prema građanima i procesu NATO integracija imamo znatan pad podrške na samo 35%. Navedeni procenat je reakcija građana na politiku koju Vlada sprovodi, kampanju koja isključuje mišljenje građana i njihov učešće u kampanji. Zanimljiv je podatak da je Vlada nakon fijaska doživljenog u Velsu na Samitu zemalja članica NATO započela edukaciju državnih službenika, a pritom su uporno tvrdili da smo kompletno spremni za ulazak u NATO", kazali su u Pozitivnoj.

Članstvo u NATO je, kako se dodaje u saopštenju, strateški cilj države Crne Gore i njenih građana, a ne vladajuće elite.

"Zato je NATO pitanje svih nas. Kampanja treba i mora se ticati svakog građanina. Mora se omogućiti otvoren dijalog, konstruktivne rasprave, dati prostor svima, kako onima koji zagovaraju članstvo , tako i onima koji su protiv. Pozitivna Crna Gora ima jasan stav, podržavamo članstvo u NATO, ali isto tako, kao građanska partija tražimo pravo na konstruktivan dijalog. Rezultat istraživanja,koji pokazuje da članstvo podržava 35% građana, jeste posljedica loše strategije takozvane zatvorene kampanje, sastanaka iza zatvorenih vrata i naravno odabira adekvatne publike za organizaciju tribina. Medijski nastupi onih koji rukovode ovim procesima su bez očekivanog efekta. Vlada mora raditi na transparentnosti i okrenuti se građanima, bez obzira na to koliko će Crna Gora još čekati da pristupiti Savezu, jer građani su najvažniji faktor njenog pristupanja, i imaju pravo na korektne i precizne informacije. Svaki vid kampanje koji bude u suprotnosti sa ovim će biti pogrešan, što se pokazalo kroz vođenje zatvorene kampanje prethodnih godina", navodi se u saopštenju Pozitivne.

Bonus video: