Izvještaj EK: Napredak u oblasti borbe protiv korupcije ograničen

"Nasilje nad novinarima i dalje ozbiljno zabrinjava. Starijim slučajevima se posebno mora posvetiti pažnja, kako ne bi zasterjeli“
61 pregleda 6 komentar(a)
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
novac, plata, korupcija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.10.2014. 14:25h

Crna Gora je napredovala u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti, dok je u dijelu borbe protiv korupcije neophodno jačanje ukupnih kapaciteta, ocijenjeno je u Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku.

U Izvještaju, u koji je agencija Mina imala uvid, navodi se da je napredak u oblasti borbe protiv korupcije ograničen.

"Pravni okvir mora biti ojačan. U iščekivanju da nova agencija za borbu protiv korupcije bude formirana, kapaciteti postojećih institucija koje se bore protiv korupcije moraju biti unaprijeđeni i moraju imati proaktivniji pristup", dodaje se u Izvještaju.

Sistem kontrole konfikta interesa i prijavljivljivanja imovine, dodaje se, nije efikasan. Ističe se da nakon što je Ustavni sud poništio znatan broj amandmana na Zakon o finansiranju partija, Crna Gora mora da osigura da se pravni okvir u toj oblasti uskladi sa evropskim standardima i najboljom praksom i da obezbijedi sprovođenje, uključujući i primjenu kazni gdje je neophodno.

"Potrebni su pojačani napori u istraživanju, procesuiranju i osuđivanju u slučajevima korupcije, uključujući i korupciju na visokom nivou i sistemsku zloupotrebu službenog položaja u svrhu sticanja materijalne koristi. Saradnja između tužilaštva i policije u istražnom procesu treba da bude unaprijeđena. Efekti antikoruptivnih mjera su dosad bili ograničeni. Korupcija i dalje preovladava u mnogim oblastima i predstavlja ozbiljan problem".

Zakoni jasnije da definišu ulogu pravosuđa i policije u istragama

Kad je u pitanju borba protiv organizovanog kriminala, u Izvještaju se kaže da je potrebno da zakoni jasnije definišu ulogu pravosuđa i policije u istragama.

"Crna Gora je nastavila da bilježi rezultate u borbi protiv droge i novi slučajevi otvoreni za krijumčarenje ljudi. S druge strane, više treba da bude urađeno u borbi protiv trgovine ljudima, sajber kriminala i pranja novca. Finansijske istrage i oduzimanje imovine još nije primijenjeno sistematično".

Dodaje se da je ostvaren određeni napredak u reformi javne uprave, dok se još mora raditi na daljem jačanju kvaliteta zakona i lokalne administracije.

"Crna Gora mora da se pozabavi neophodnom reformom upravljanja javnim finansijama i da obezbijedi sprovođenje reformi. Javna uprava mora biti dalje racionalizovana i treba obezbijediti ojačane administrativne kapacitete za EU integracije", kaže se u dokumentu.

Kako se navodi, napravljen je određen napredak u oblasti reforme pravosuđa, ali ključne reforme za izbor i unaprijeđenje sudija i tužilaca još su, kako se kaže, na čekanju.

"Efikasnost pravosuđa mora biti ojačana. Crna Gora mora da poboljša napore u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina i da efikasno istraži, procesuira, ispita i kazni ratne zločine u skladu sa međunarodnim standardima", kaže se u Izvještaju.

Procesuirati osumnjičene za izborne prevare

U Izvještaju se, o dijelu o lokalnim izborima, navodi da su izbore obilježili navodi o zloupotrebi državnih resursa u izborne svrhe, kupovini glasova i nepravilnostima u biračkom spisku.

"Svi navodi o nepravilnostima moraju biti ispitani, i gdje je neophodno, procesuirani nadležnim organima. Formiranje novih lokalnih organa je, zbog polarizovane političke klime, bilo u određenim opštinama otežano“, navodi se u Izvještaju EK.

Kako piše u dokumentu, izborno zakonodavstvo je unaprijeđeno, iako važna pitanja treba da budu tretirana u skladu sa međunarodnim preporukama.

"Lokalni izbori su pokazali da povjerenje javnosti u izborni sistem još nije postignuto. Nove odredbe moraju biti efektivno sprovedene. Crna Gora mora obezbijediti usklađenost pravnog okvira u oblasti finansiranja partija sa standardima EU, kao i sa najboljim praksama", ocjenjuje se u Izvještaju.

U dijelu o parlamentu, u Izvještaju se navodi da je usvajanje rezolucija o pristupanje Crne Gore Uniji korak naprijed u definisanju uloge parlamenta u procesu prisupanja.

"Nastavlja se sa unaprijeđenjem transparentnosti, a zakonodavne aktivnosti parlamenta su porasle i moraju još biti ojačane. Parlament je nastavio da ojačava svoju nadzornu ulogu, kroz kontrolna i konsultativna saslušanja. Zaključci usvojeni na saslušanjima moraju biti efektifnije razmotreni i sprovedeni“, piše u dokumentu i dodaje se da administrativni kapaciteti parlamenta moraju biti ojačani.

Vlada fokusirana na EU integracije

U dijelu o Vladi, navodi se da je ona fokusirana na EU integracije. "Pregovaračke strukture su ojačane, kao i kapaciteti Ministarstva vanjskih poslova i evropskih itnegracija za koordinisanje procesom pristupanja".

Ocjenjuje se da Crna Gora nastavlja da ima aktivnu ulogu u regionalnoj saradnji i održava dobre odnose sa susjednim zemljama koje su u procesu pristupanja EU ili su zemlje članice

"Koordinacija različitih institucija mora biti ojačana. Napori za ojačanjem transparentnosti Vlade su dali ograničene rezultate. Mora biti izgrađena transparentna, efikasna i odgovorna lokalna administracija. Finansijska i administrativna održivost mora biti kriterijum za stvaranje novih opština", kaže se u Izvještaju.

U oblasti ljudskih prava i zaštite manjina, napravljen je napredak u oblasti osnovnih prava i država, kako se navodi, postepeno prihvata mehanizme iz ratifikovanih međunarodnih konvencija.

RAE populacija se, kako je ocijenjeno, suočava sa diskriminacijom, posebno u oblasti zapošljavanja, zdravstvene zaštite i rješavanja stambenih pitanja.

"Napredak je učinjen kad je u pitanju LGBTI populacija, posebno kroz jačanje kapaciteta policije i javnih službenika. Napadi na pripadnike i aktiviste LGBTI populacije su nastavljeni, odražavajući široko rasprostranjeno neprijateljstvo prema seksualnim različitostima", ističe se u Izvještaju.

Ocjenjuje se da Crna Gora nastavlja da ima aktivnu ulogu u regionalnoj saradnji i održava dobre odnose sa susjednim zemljama koje su u procesu pristupanja EU ili su zemlje članice.

Nezavisnost u radu Sudskog i Tužilačkog savjeta mora biti obezbijeđena

U dijelu koji se odnosi na poglavlje 23, kaže se da nezavisnost i nepristrasnost u radu Sudskog i Tužilačkog savjeta mora biti obezbijeđena, a budžet i broj zaposlenih povećan.

"Kriterijumi za imenovanja i unaprijeđenja i dalje su nejasni i sudije nijesu ocjenjivane na osnovu jasno definisanih kriterijuma. Osnov za donošenje odluka nije u potpunosti dokumentovan. Transparentnost Sudskog savjeta, kad je u pitanju objavljivanje informacija o donešenim odlukama, je poboljšana, dok se transparentnost VDT-a u tom dijelu mora poboljšati", kaže se u dokumentu EK.

Vujanović u 2013. pomilovao 49 osoba

Dodaje se i da je broj pomilovanja predsjednika države značajno opao u prošloj u odnosu na 2012. godinu, sa 146 na 49, kao i da je dužina sudskih procesa smanjena.

Kad je u pitanju unutrašnje bavljenje ratnim zločinima, navodi se da nijesu pokazani ozbiljni napori u suočavanju sa nekažnjivošću. "Crnogorski sudovi i pravosudni organi naizgled se prije opredjuljuju za formalan pristup sprovođenja mjera iz akcionog plana u ovoj oblasti".

U oblasti borbe protiv korupcije, kaže se da Crna Gora mora da ojača svoje ukupne kapacitete za koordinisanje, sprovođenje i andgledanje svih planiranih mjera. "Kako se navodi, skupštinski Odbor za antikorupciju dosad nije ostvario svoj puni potencijal i nije bio aktivno uključen u donošenje antikorupcijskih zakona".

"Institucionalni i operativni kapaciteti tužilaca, sudija i policije u borbi protiv korupcije su i dalje nedovoljni. Tužilaštvu, uključujući specijalnog tužioca, nedostaje administrativno osoblje. Neophodna je dalja specijalizacija i edukacija na svim nivoima. Kapaciteti za sprovođenje finansijskih istraga u slučajevima korupcije moraju biti poboljšani“, piše u Izvještaju.

Nasilje nad novinarima i dalje ozbiljno zabrinjava

Dodaje se da je napredak u ostvarenim rezultatima u istragama, gonjenju i presudama u slučajevima, uključujući i onu na visokom nivou, ograničen. "Nekoliko istraga, koje uključuju i dva sadašnja i dva bivša gradonačelnika, je pokrenuto, sa ishodom u dva slučaja dosad. Nije bilo osuđujućih presuda u slučajevima korupcije na visokom nivou".

"Organi za sprovođenje zakona, nemaju proaktivan pristup kad su u pitanju navodi o korupciji, posebno za slučajeve koji uključuju visoke zvaničnike. Veliki broj istraga za prijavljene prekršaje u vezi sa korupcijom nikad ne završavaju osudom", piše u Izvještaju.

Navodi se i da postoji snažna i hitna potreba za unaprijeđenjem i jačanjem mehanizama kontrole i inspekcije u okviru javne administracije, a u cilju poboljašanja njihove saradnje sa sa izvršnim organima.

"Sloboda izražavanja je ugrožena novim slučajevima nasilja nad novinarima i napadima na imovinu medija. Pojedini slučajevi napada na novinare i imovinu medija su uspješno istraženi i procesuirani, dok je u drugim slučajevima istraga na čekanju i počinioci i naručioci su neidentifikovani. Sve u svemu, nasilje nad novinarima i dalje ozbiljno zabrinjava. Starijim slučajevima se posebno mora posvetiti pažnja, kako ne bi zasterjeli“, poručeno je iz EK.

Uviđaj nakon bombaškog napada na redakciju "Vijesti"

Crna Gora, dodaje se, nastavlja da podržava slobodu okupljanja i udruživanja, napredak kad su u pitanju prava žena i rodna ravnopravnost ostaje ograničen, dok se nastavlja sa sprovođenjem prava djece.

U dijelu o poglavlju 24, navodi se da je Crna Gora napravila izvjestan napredak u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti i da se aktivnosti sprovode po planu.

"Crna Gora sad treba da počne sa usklađivanjem pravnog i institucionalnog napretka sa boljim rezultatima na terenu u smislu postizanja održivog bilansa rezultata u raznim oblastima. Usklađivanje sa pravnim tekovinama EU u dijelu migracije, azila i viza još je u početnoj fazi", navodi se u Izvještaju.

Crna Gora je, dodaje se, aktivno uključena u regionalnu, međunarodnu i pravosunu saradnju.

"U oblasti organizovanog kriminala, zahtjeva se jasnije definisanje uloge pravosuđa i policije u istragama. Crna Gora je nastavila da bilježi rezultate u borbi protiv droge i novi slučajevi otvoreni za krijumčarenje ljudi. S druge strane, više treba da bude urađeno u borbi protiv trgovine ljudima, sajber kriminala i pranja novca. Finansijske istrage i oduzimanje imovine još nije primijenjeno sistematično“, navodi se u Izvještaju.

Dodaje se da pravni okvir za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma mora biti usklađen sa evropskim i međunarodnim standardima.

Bonus video: