File: Proces proširenja predstavlja kredibilnu politiku

EK objaviće sjutra izvještaje o napretku za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju, i odvojeno za Kosovo, koje se, prema ranijem dogovoru, tretira zasebno, ali sa zvjezdicom i fusnotom
0 komentar(a)
Štefan File, Foto: Reuters
Štefan File, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.10.2014. 12:03h

Evropska komisija (EK) treba da ubijedi vlasti država članica Evropske unije (EU) i njihove građane da proces proširenja predstavlja kredibilnu i relevantnu politiku i da je njegova uloga produbljenje samog procesa integracija, saopštio je evropski komesar za proširenje, Štefan File.

EK objaviće sjutra izvještaje o napretku za Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Albaniju, i odvojeno za Kosovo, koje se, prema ranijem dogovoru, tretira zasebno, ali sa zvjezdicom i fusnotom.

File je kazao da će to biti njegov peti i posljednji izvještaj. „Izvještaj će se dotaći tri teme: samog proširenja, uloge država članica kao i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata“, rekao je File, navodi se na sajtu EK. Prema njegovim riječima, EK će zaključiti novu priču o proširenju.

File je kazao da je EK započela rad na uspostavljanju novih stubova politike proširenja. „Prvi - koji se odnosi na poglavlja 23 i 24, tj na oblast vladavine prava; drugi – odnosi se na ekonomsko upravljanje, koji ima za cilj usklađivanje ekonomskih i trgovinskih politika zemalja kandidata sa politikama i standardima EU i treći - odnosi se na administrativne reforme i uticaj demokratskih institucija“, precizirao je on.

File je kazao da su članice EU bitna tačka ovog izvještaja, jer upravo one, kako je objasnio, predstavljaju upravljačko tijelo i značajne faktore u procesu donošenja odluka. Proširenje se, kako je dodao, neće desiti samo od sebe.

„Mi treba da ubjedimo, ne samo vlasti zemalja članica već i njihove građane da proces proširenja i dalje predstavlja kredibilnu i relevantnu politiku i da njegova uloga nije samo povećanje broja zemalja članica već da produbljava sami proces integracija“, rekao je File. On je kazao da će u izvještaju biti riječi i o državama kandidatima i potencijalnim kandidatima, navodeći da je cilj tog dokumenta da građani uvide prednosti procesa proširenja EU i benefite koji će direktno uticati na njihove živote.

„Izvještaj će takođe sadržati detalje o tome kako ćemo ocjenjivati zemlje kandidate i potencijalne kandidate“, naveo je File. On je poručio da je narednih pet godina značajno kako bi se održala ideja o značaju procesa proširenja i kako bi se, kako je naveo, održala bezbjednost i stabilnost, koje se sada više nego ranije suočavaju sa stalnim pritiscima i izazovima.

Bonus video: