Novi igrači bi ojačali status Lekića, oslabili lidere partija Fronta

On smatra da se DF mora transformisati ukoliko želi da ostane ozbiljan igrač na političkoj sceni, ističući da Lekićev savez može očekivati pad podrške birača ukoliko ostane u sadašnjem sastavu
25 komentar(a)
Miodrag Lekić, Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Miodrag Lekić, Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 04.10.2014. 14:42h

Transformacija Demokratskog fronta (DF) i uvođenje novih ličnosti u taj politički savez ojačale bi poziciju Miodraga Lekića ali i dodatno oslabili položaj lidera partija koje čine Front, izjavio je predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring (CEMI) Zlatko Vujović.

On smatra da se DF mora transformisati ukoliko želi da ostane ozbiljan igrač na političkoj sceni, ističući da Lekićev savez može očekivati pad podrške birača ukoliko ostane u sadašnjem sastavu.

“Širenje ili transformacija u neku drugu koalicionu strukturu u koju bi ulazili pojedinci i partije bliže Lekiću bi vodilo daljem slabljenju uticaja sadašnjih lidera konsituenata, odnosno jačanju pozicije Lekića. Kao što je Lekić uživao bezrezervnu podršku dok nije imao ambicije da bude stvarni lider DF-a, tako sada dobija opomene kada pokuša da njegovu popularnost i uticaj prati i odgovarajuća moć donošenja odluka”, kazao je Vujović

Lekić je nedavno pozvao na transformaciju Fronta kako bi taj politički savez dobio funkcionalniju strukturu, dok je član predsjedništva DF-a Goran Danilović kazao da bi Front trebalo da ide ka centralizaciji. Lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić kazao je da u Frontu nijesu pričali o centralizaciji već o “efikasnoj koordinaciji”, ističući da DF treba da radi na objedinjavanju opozicije.

Vujović smatra da DF nema snage da se transformiše u političku partiju sa Lekićem na čelu, jer su interesi konsituenata snažniji od interesa Fronta. Ističući da bi marginalizacijom Lekića Front značajno izgubio rejting, Vujović je upozorio da će ostali lideri ipak pokušati da zadrže uticajna mjesta u tom savezu.

On smatra da je zbog toga realno očekivati da se Mandić ponovo okrene nacionalno orijentisanim biračima, kako bi odbranio svoju liderske pozicije. “Te strukture ne odustaju od svojih birača koji su podržavali neku njihovu raniju programsku orijentaciju. Polje koje će pokušavati da pokrije Front će biti preširoko da bi opstao, a eventualno odustajanje od građanske orijentacije vodiće njegovoj marginalizaciji”, upozorio je Vujović.

Bonus video: