Šćekić: Rusija ne može kazniti Crnu Goru zbog integracije u NATO

Kako je rekao, sve većim otvaranjem Crne Gore ka EU biće i sve jačih trgovinskih veza „i na kraju krajeva, Crna Gora može lako da postane turistička destinacija nezavisna od ruskih turista ili ruske prijetenje“
2 komentar(a)
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Kremlj, Moskva, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.10.2014. 11:45h

Rusija ne može kazniti Crnu Goru zbog integracije u NATO, jer se usmjerenošću na Evropsku uniju (EU) sužava i prostor za ekonomske sankcije sa istoka, ocijenio je dugogodišnjii novinar Jakša Šćekić.

On je, komentarišući negativan stav Rusije prema integraciji Crne Gore i drugih bivših jugoslovenskih republika u NATO, kazao da se Crna Gora ne graniči sa Rusijom pa je i mogućnost za eventualne sankcije sužena.

„Ja ne vidim šta bi mogla Rusija, kako da kazni Crnu Goru ako postane članica NATO-a, jer se Crna Gora se ne graniči sa Rusijom, a sa druge strane ona se sve više okreće EU“, kazao je Šćekić Agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, može doći do promjene ekonomskih odnosa i eventualnih ekonomskih sankcija.

„Jedino može biti neka vrsta ekonomske sankcije, da recimo ne bude više velikog broja turista koji bi dolazili iz Rusije“, rekao je Šćekić.

Kako je dodao, sve većim otvaranjem Crne Gore ka EU biće i sve jačih trgovinskih veza „i na kraju krajeva, Crna Gora može lako da postane turistička destinacija nezavisna od ruskih turista ili ruske prijetenje“.

Šćekić je kazao da je u trenucima kada NATO i Rusija imaju zategnute odnose razumljivo očekivati takav stav Rusije prema članstvu Crne Gore, jer bi time NATO bio prisutniji na Balkanu.

On smatra da odnosi Rusije i NATO-a ne mogu ugriziti proces pristupanja Crne Gore NATO-u.

Uslovi za članstvo u NATO-u, kako je naveo, biće isti za Crnu Goru kao i za ostale države koje su ispunile kriterijume da postanu članice Alijanse.

„Odnosi između Rusije i NATO-a neće ni najmanje ugroziti proširenje, odnosno članstvo Crne Gore u NATO-u. Kad se ispune svi uslovi Crna Gora će dobiti poziv za članstvo u toj organizaciji“, kazao je Šćekić.

Crna Gora, prema njegovim riječima, ne može očekivati blaže kriterijume zbog situacije na međunarodnoj sceni, ali ti međunarodni odnosi „samo mogu da pojačaju želju članica NATO pakta da se proširi“.

Imajući u vidu političku situaciju na Balkanu Crna Gora, kako je naveo, može da bude stabilizirajući faktor, ne samo kad budu brže išli pregovori sa EU, nego i kada Crna Gora postane punopravna članica NATO-a.

Jakšić je ukazao da novi generalni sekretar NATO-a dolazi iz zemlje koja se graniči sa Rusijom.

Novi generalni sekretar NATO-a, Norvežanin Jens Stoltenberg, stupio je na tu dužnost u srijedu, a na osnovu njegove političke karijere, analitičari ocjenjuju da bi mogao da donese relaksiranije odnose NATO-a i Rusije.

Šćekić je, komentarišući stupanje Stoltenberga na dužnost, ukazao na činjenicu da ruski predsjednik, Vladimir Putin, nije imao oštre kritike na njegov izbor.

„Zanimljivo je i to da je rekao da je najveći izazov za NATO u ovom trenutku invazija na Ukrajinu“, ocijenio je Šćekić.

Bonus video: