Odbor za bezbjednost o izmjenama zakona o ANB

Ocjenjuje se da bi neblagovremeno donošenje zakona usporilo aktivnosti na realizaciji preporuka vezanih za poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO
0 komentar(a)
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Boris Pejović
Odbor za bezbjednost i odbranu, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.10.2014. 05:39h

Odbor za bezbjednost i odbranu razmatraće danas izmjene Zakona o Agenciji za nacionalnu bezbjednost (ANB) kojim su predviđene aktivnosti za sprovođenja akcionog plana za realizaciju njenih reformi u procesu evroatlantskih integracija i ispunjavanju preporuka za poziv za članstvo u NATO.

“Donošenje zakona je u funkciji dostizanja jednog od strateških bezbjednosnih interesa i ciljeva Crne Gore koji se odnosi na pravnu uređenost nacionalne bezbjednosti u skladu sa Ustavom, normama medunarodnog prava i obavezama države”, kaže se u obrazloženju.

Predloženim izmjenama Zakona implementirani su visoki standardi u primjeni sredstava i metoda prikupljanja podataka, propisane procedure u primjeni sredstava i metoda tajnog prikupljanja podataka, precizirani uslovi za medunarodnu razmjenu podataka, specifičnosti za organizaciju rada ANB, ovlašćenja i odgovornosti zaposlenih.

“Donošenje zakona predstavlja normativnu pretpostavku za dalje profilisanje ANB primjerenu medunarodnim /NATO /standardima, s osnovnim ciljem kvalitetnog suprotstavljanja bezbjednosnim izazovima, rizicima i prijetnjama”, navodi se u predloženom dokumentu.

Ocjenjuje se da bi neblagovremeno donošenje zakona usporilo aktivnosti na realizaciji preporuka vezanih za poziv Crnoj Gori za članstvo u NATO.

Bonus video: