IZNENAĐENI IZJAVOM

Muftijstvo sandžačko: Nije dobro da Vujanović crta granice IZ

Prema njihovim riječima, ni tada ni danas, Vujanoviću nije smetalo da SPC iz druge države slobodno djeluje na prostoru Crne Gore
75 pregleda 0 komentar(a)
ZUKORLIĆ, Foto: Facebook
ZUKORLIĆ, Foto: Facebook
Ažurirano: 02.10.2014. 14:13h

Muftijstvo sandžačko saopštilo je danas da je izneneđeno izjavom crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića kojom se, kako su naveli, usuđuje da određuje granice Islamskoj zajednici i njenim autoritetima, i da tumači islamske norme o jedinstvu te zajednice.

Vujanović je ranije kazao da muftija Muamer Zukorlić treba da zna da ono što je njegova nadležnost ima granice, i da ne treba da prelazi na prostor Crne Gore.

U reagovanju Muftijstva sandžačkog navodi se da je Vujanović bio odmjeren i mudar političar koji ne izaziva konflikte.

„Poznato je da je u sporu Srpske (SPC) i Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) bio veoma oprezan“, kazali su iz Muftijstva.

Prema njihovim riječima, ni tada ni danas, Vujanoviću nije smetalo da SPC iz druge države slobodno djeluje na prostoru Crne Gore.

„Nije dobro da političar, pa ni predsjednik države, crtaju granice vjeri i vjerskoj zajednici, pogotovu kada te granice neprirodno prolaze posred naših porodica, vjere, kulture i nacije“, kaže se u reagovanju.

Navodi se da predsjednik treba da vodi računa o interesu države i njenih građana, a to su, prije svega, mir i stabilnost.

Iz Muftijstva su ocijenili da takve izjave ne doprinose očuvanju i afirmaciji mira i stabilnosti.

„Razumijemo stogodišnju naviku političara da imaju vjerske zajednice i vjerske funkcionere koji će služiti njihovim političkim interesima, ali je došlo vrijeme da i oni moraju razumjeti da muslimani konačno žele i imaju pravo imati imame i muftiju koji će služiti očuvanju i unaprjeđenju vjere, kulture, tradicije i identiteta“, navodi se u reagovanju.

Kako su kazali iz Muftijstva, vrijeme civilizacijskog mraka u kome je vlast uređivala Islamsku zajednicu je "iza nas".

Prema njihovim riječima, u 21. vijeku odnosi među vjerama, kulturama, zajednicama, državama i narodima uređuju se na principu društvenog ugovora i ravnoteži između prava i obaveza i međusobnog poštivanja.

„Sandžak je istorijska, vjerska, kulturološka i geografska cjelina koju ne mogu podijeliti nikakve političke granice, bilo da su uspostavljene silom ili nepoštivanjem političkih dogovora“, poručili su iz Muftijstva.

Oni su naglasili da je muftija sandžački „domaćin, a ne gost u oba dijela Sandžaka“.

„Oni političari koji to razumiju imaće ga za sagovornika u cilju očuvanja i afirmacije mira, stabilnosti i prosperiteta i države i naroda“, zaključuje se u reagovanju.