BRITANSKI SAVJET

Đukanović: Velika Britanija pouzdan partner Crne Gore

“Nijesmo zaboravili da je demokratski zaokret u našoj zemlji sredinom devedesetih započet podrškom Britanskog savjeta, fonda i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva”, poručio je on
52 pregleda 8 komentar(a)
Đukanović na svečanosti, Foto: Luka Zeković
Đukanović na svečanosti, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.02.2019. 09:55h

Velika Britanija se, kroz djelovanje Britanskog savjeta, potvrđuje kao pouzdan partner Crne Gore, ocijenio je večeras premijer Milo Đukanović.

Đukanović je, na svečanosti povodom dvije decenije rada Britanskog savjeta u Crnoj Gori, ocijenio da je on neodvojivi dio reforma i uspjeha savremene Crne Gore.

“Nijesmo zaboravili da je demokratski zaokret u našoj zemlji sredinom devedesetih započet podrškom Britanskog savjeta, fonda i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva”, poručio je on.

 Crna Gora je, kako je naveo, u međuvremenu postala nezavisna država i utvrdila kao strateške ciljeve članstvo u Evropskoj uniji i NATO. 

“Danas je u procesu pregovora i pred dobijanjem pozivice za NATO, najmanje za godinu. Ima određene simbolike da se na ovoj svečanosti podsjetimo da je tako odlučeno u Kardifu, na nedavnom samitu. Ovakav dinamičan uspon Crne Gore, mjeren razvojem i modernizacijom društva, kvalitetno je popločan prvim reformskim koracima uz asistenciju Britanskog savjeta", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, to se najprije vidi u inovaciju u nastavi engleskog jezika i stimulisanja reformi u obrazovanju, i prije njihovoh zvaničnog početka, “zatim kroz školovanje desetina mladih ljudi na najboljim britanskim univerzitetima, što je danas naš posebno vrijedan potencijal”.

Đukanović je ocijenio da, praktično, nema nijedne značajnije društvene oblasti u Crnoj Gori u kojoj se ne osjeća učestvovanje Britanskog savjeta - od obrazovanja, kulture, razvoja institucija, javne uprave, ekologije, diplomatije, odbrane, pa do podrške u procesu evropskih integracija. 

“To potvrđuje da Britanski savjet od prvog dana razumije potrebe i viziju razvoja crnogorskog društva, doprinoseći njegovom osposobljavanju za brže usvajanje modernih evropskih vrijednosti", zaključio je Đukanović.