I "tvrđi" birači staju uz jačeg

“Front promoviše politiku centra tako da postoje bitne razlike u izrazu, a i potencijalna biračka tijela se vrlo malo ili nimalo ne poklapaju"
23 komentar(a)
Srpska inicijativa, Foto: Savo Prelević
Srpska inicijativa, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.10.2014. 05:44h

Formiranje Srpske inicijative (SI) ne bi trebalo da ugrozi rejting Demokratskog fronta, jer se njihovo biračko tijelo gotovo ne poklapa, ocjenila je izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević. Ona je kazala da Srpska inicijativa spada u političku desnicu, dok je Front u osnovi građanski.

“Front promoviše politiku centra tako da postoje bitne razlike u izrazu, a i potencijalna biračka tijela se vrlo malo ili nimalo ne poklapaju. I kod poklapanja manjeg dijela birača vjerujem da će se većina opredjeliti za DF kao neuporedivo jači i uticajniji savez”, tvrdi ona.

Bivši funkcioner DF Novica Stanić formirao je “Srpsku inicijativu”, organizaciju od pet stranaka, koje će se zalagati za očuvanje nacionalnog identiteta Srba i koje su najavile prekomponovanje opozicione političke scene. Iako se Nova srpska demokratija, kao najjača partija u DF-u, u programu zalaže za ravnoprvnost Srba u Crnoj Gori, Stanić smatra da njegova koalicija nije konkurencija Frontu. “Nismo se okupili da bi nekome bili konkurencija, niti da bi ugrožavali ostale stranke. Svi koji žele da nam pomognu su dobro došli”.

Ukoliko uspije da privuče još nekog od funkcionera Nove, Stanić bi mogao da prođe bolje od “Srpske sloge” koja na parlamentarnim izborima 2012. godine nije prešla cenzus. Da u srpskom biračkom tijelu ima potencijala tada je pokazao SNP, koji je dobio devet poslanika, između ostalog i na nacionalnoj retorici. Staniću bi na ruku mogla ići i najavljena transformacija DF-a, koja bi iz Fronta mogla otjerati tvrđe birače.

Uljarevićeva smatra da transformacija neće oslabiti biračku bazu, iako treba očekivati otpore DF-u. Dio partija, smatra ona, transformaciju doživljavaju kao suprotnost očuvanju svog političkog identiteta.

“DF kao politički savez ima veću snagu i dominantna je snaga u opoziciji, dok su pojedinačne snage partija konstituenata višestruko manje. Vjerujem da će ova činjenica biti od ključnog značaja da se unutar DF-a traži kompromisno rješenje za nesporno potrebnu transformaciju i buduće političko djelovanje”, smatra ona.

Zasad ništa sa DPS-om

Stanić tvrdi da ne postoji mogućnost saradnje Srpske inicijative sa DPS-om, iako su NS i DSS donedavno bile u savezu sa tom partijom u Podgorici.

“U politici ništa nije crno-bijelo. Kada upoznate te ljude shvatite da su neke stvari radili da bi pomogli Srbima. Sada ćemo kao onih sedam prutova iz narodne priče biti još jači, i u ovom trenutku ne vidim mogućnost da sarađujemo sa DPS-om”, kazao je on.

Bonus video: