Marić- Đorđević u timu za analizu ljudskih prava u Egiptu

Misija Crne Gore u Ženevi, dodali su iz MVPEI, je u januaru izabrana za člana Troike za Albaniju - na 19. sesiji koja završena u julu i za Egipat na predstojećoj 20. sesiji
97 pregleda 3 komentar(a)
Zorica Marić - Đorđević, Foto: Savo Prelević
Zorica Marić - Đorđević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.09.2014. 17:23h

Ambasadorka Crne Gore u Savjetu za ljudska prava Zorica Marić- Đorđević biće dio tima koji će za Komisiju za ljudska prava UN raditi na ocjeni izvještaja o ljudskim pravima u Egiptu, potvrđeno je "Vijestima" iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI).

Iz MVPEI su "Vijestima" kazali da se od 27. oktobra do 7. novembra u Savjetu za ljudska prava održava 20. sesija UPR procesa (univerzalno periodično ocjenjivanje) koji je mehanizam UN na osnovu kojeg svake četvrte godine zemlja članica podnosi Savjetu za ljudska prava u Ženevi Nacionalni izvještaj o stanju ljudskih prava.

"Prema utemeljenim procedurama, za svaki nacionalni izvještaj zemlje u pitanju Sekretarijat Savjeta za ljudska prava na početku godine i unaprijed bira tri člana tzv. Troiku. Zadatak Troike - radne grupe jeste da u saradnji sa Sekretarijatom Savjeta i delegacijom zemlje koja prezentuje nacionalni izvještaj u roku od dva dana nakon prezentacije pripremi zapisnik o toku rasprave na Savjetu i preporukama koje su pojedine zemlje članice uputile", kazali su iz MVPEI.

Misija Crne Gore u Ženevi, dodali su iz MVPEI, je u januaru izabrana za člana Troike za Albaniju - na 19. sesiji koja završena u julu i za Egipat na predstojećoj 20. sesiji. "Predstavnik za Troiku je ambasadorka Crne Gore u Savjetu za ljudska prava, Zorica Marić-Đorđević. Pored Misije Crne Gore, za članove Troike za praćenje nacionalnog izvještaja ljudskih prava Egipta izabrana je Obala Slonovače i Saudijska Arabija", kažu u MVPEI.

Članovi Troike tokom izrade zapisnika sa rasprave o izvještaju održaće tri do četiri sastanka sa delegacijom Egipta i, kako navode iz MVPEI, uvijek predstavljaju pozitivnu podršku naporima zemlje čiji je izvještaj u pitanju.

Iz MVPEI su dodali i da Crna Gora ne vodi proces, niti naš predstavnik za ovaj posao putuje u Egipat, već se sve odvija u Ženevi.

"U pitanju je za nas, ali i za sve ostale zemlje, veoma pozitivna praksa koja je uvijek u duhu konstruktivne saradnje”, zaključili su iz ministarstva.

Bonus video: