Pejović: Vladavina prava kruna angažmana društva i Vlade

4 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Aleksandar Pejović, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 29.09.2014. 15:31h

Vladavina prava predstavlja krunu angažmana društva i Vlade u procesu jačanja i unapređenja cjelokupnog sistema, ocijenio je državni sekretar za evropske integracije, Aleksandar Andrija Pejović.

On je danas, kako se saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, razgovarao sa načelnikom Odjeljenja za zapadni Balkan u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke Hansom-Ulrihom Zidbekom.

Iz Ministarstva su naveli da Njemačka podržava Crnu Goru u njenim naporima na ostvarivanju vanjskopolitičkih ciljeva i nastaviće to da čini u budućem periodu, posebno u oblasti jačanja vladavine prava koja je preduslov demokratskom i ekonomskom razvoju društva.

Pejović je upoznao sagovornika sa dosadašnjim aktivnostima i rezultatima u pregovaračkom procesu, s akcentom na dinamiku otvaranja pregovaračkih poglavlja.

„U kontekstu vladavine prava, naglasio je da je to polje temelj svih drugih aktivnosti i predstavlja krunu angažmana kako društva tako i Vlade u procesu jačanja i unapređenja cjelokupnog sistema“, kaže se u saopštenju.

U tom dijelu, Pejović je predstavio planove u pogledu zaokruživanja zakonodavnog okvira, jačanja institucionalnih kapaciteta i daljih napora u cilju ostvarivanja konkretnih rezultata.

On je ukazao na važnost prijateljskih odnosa dvije države i izuzetnu podršku njemačkih institucija i eksperata u mnogim oblastima što, kako je naveo, doprinosi ispunjavanju obaveza Crne Gore na planu evropske integracije.

„Pejović je podsjetio i na nedavnu posjetu Berlinu tokom koje je dogovoreno da se unaprijedi saradnja u nizu oblasti od značaja za pregovarački proces, poput zaštite životne sredine, slobode kretanja robe i privrednog prava“, navodi se u saopštenju.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom koja se ogleda u učešću Njemačke u realizaciji brojnih projekata koji imaju za cilj izgradnju institucija i jačanje administrativnih kapaciteta za proces evropske integracije.

Razmijenjena su mišljenja po pitanju ključnih izazova i potreba iz integracijskog procesa.

„Razmotreno je intenziviranje saradnje u konkretnim oblastima s ciljem poboljšanja efikasnosti rada crnogorskih institucija i daljeg unapređenja znanja i vještina državnih službenika u procesu evropske integracije“, kazali su iz Ministarstva.

Bonus video: