GA: Nije momenat da Skupština povećava vozni park

"Oni koji su koristili skupštinska službena vozila do sada nijesu ostali imuni na zloupotrebe, pa smo u vrijeme godišnjih odmora često mogli da primijetimo prazna parking mjesta rezervisana za ove automobile"
97 pregleda 6 komentar(a)
Edin Koljenović, Foto: Boris Pejović
Edin Koljenović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.09.2014. 11:56h

Nabavka dodatnih službenih vozila mora biti prilagođena trenutku, a u Crnoj Gori sada nije momenat za širenje voznog parka bilo koje institucije, pa ni parlamenta, smatraju u Građanskoj alijansi (GA).

Skupština će proširiti vozni park sa četiri nova automobila, koje će voziti predsjednici odbora koji do sad nisu mogli da koriste to pravo zbog manjka vozila, a za to će biti plaćeno 60.000 eura. Crnogorski parlament u voznom parku ima 23 automobila.

Koordinator na programima u GA, Edin Koljenović, kazao je da su građani Crne Gore dovoljno u dugovima i na ivici egzistencije i da parlament nije u prilici da kupuje dodatna vozila.

"Nabavka bilo kakvih dodatnih službenih vozila mora biti prilagođena trenutku, a ovo sigurno nije momenat za širenje voznog parka bilo koje institucije pa ni parlamenta", rekao je on agenciji Mina.

Prema riječima Koljenovića, vrlo je jasno da postoji potreba da onaj ko ima više posla i nosi veću odgovornost bude adekvatno nagrađen i da mu se obezbijede neophodna sredstva za normalan rad.

"Međutim GA nije sigurna da je nabavka dodatnih vozila prijeka potreba u finansijskom momentu koje crnogorsko društvo živi. Podsjetio bih da je Parlament prilično nezavisan u raspolaganju svojim novcem, te da je u odnosu na ministarstva možda i najmanje do sada pokazao osjećaj za štednju", kazao je Koljenović.

On je podsjetio da su se u ministarstvima plate i dnevnice smanjivale, "dok se to u Skupštini nije događalo u tom obimu".

"Oni koji su koristili skupštinska službena vozila do sada nijesu ostali imuni na zloupotrebe, pa smo u vrijeme godišnjih odmora često mogli da primijetimo prazna parking mjesta rezervisana za ove automobile", rekao je Koljenović.

Kako je dodao, činjenica da se vozila zloupotrebljavaju i prognoze da li će se to i dalje dešavati, ne smiju biti determinanta za odlučivanje da li treba ići u nabavku vozila.

"Ovakve odluke se moraju donositi racionalno, na osnovu potreba i mogućnosti a protiv zloupotreba se boriti konstantno svim mogućim kanalima. Građani Crne Gore su dovoljno u dugovima i na ivici egzistencije da zaista nisu u prilici da kupuju dodatna vozila", upozorio je Koljenović.

Prema njegovim riječima, ono što je u najavi proširenja voznog parka parlamenta "jedini svijetli momenat", jeste činjenica da se sada razmišlja o nabavci automobila pristojnih cijena, renoima, a ne skupocjenim audijima kao što je to do sada bio slučaj.

Bonus video: