Zakon o finansiranju političkih subjekata ima značajne nedostatke

"Zakon o finansiranju političkih partija treba da postavi osnove za finansiranje i kontrolu partija i kampanja, ali ne može imati magičnu moć za rješenje svih problema izbornog sistema"
1 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2014. 10:58h

Predloženi Zakon o finansiranju političkih subjekata ima značajne nedostatke, a najveći problem je što je predviđeno da primjena tog akta treba da počne 2016. godine, smatra izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT), Dragan Koprivica.

"Najveći problem sa predloženim zakonom je što se predviđa da implementacija počne 2016. godine, kada je planiran početak rada Agencije za sprječavanje korupcije. Parlamentarna radna grupa bi morala dati odgovor na pitanje šta će se dešavati u međuvremenu, i ko će nadzirati finansiranje redovnog rada i mogućih izbora do osnivanja Agencije", rekao je Koprivica agenciji Mina.

Koprivica smatra da je pozitivno to što je predlagač uvažio neka od dobrih rješenja koja su usvojena u prethodnim izmjenama zakona, a odnose se na povećanje transparentnosti, i objavljivanje informacija o budžetskoj potrošnji i objavljivanje izdatih putnih naloga.

On je naveo i da ovaj predlog predviđa i kontrolu kampanja od Agencije, što bi, kako smatra, trebalo da rezultira i bržom reakcijom nadležnih organa na zloupotrebe u toku izborne kampanje.

"Međutim, predloženi tekst ima značajne nedostatke jer ne definiše troškove redovnog rada partija kako bi se zaustavila praksa nenamjenskog trošenja novca i ne reguliše »skriveno« finansiranje partija iz javnih izvora", poručio je Koprivica.

Predlog, kako je dodao, nije usaglašen sa Zakonom o izboru odbornika i poslanika u dijelu zabrane korišćenja prostorija državnih organa u izborne svrhe i ne daje preciznu definiciju zabrane učešća javnih funkcionera u kampanji.

Koprivica je ocijenio da problem zloupotrebe javnih resursa prije i u toku izbornih kampanja nije moguće riješiti donošenjem samo jednog zakona, već se on sistemski mora rješavati promjenom više zakonskih rješenja i postojećih praksi.

To je, kako je naveo, problem koji se godinama stvarao i uslovljen je sa velikim brojem faktora i ne može biti riješen ad hoc intervencijom i u kratkom roku.

"Zakon o finansiranju političkih partija treba da postavi osnove za finansiranje i kontrolu partija i kampanja, ali ne može imati magičnu moć za rješenje svih problema izbornog sistema", kazao je Koprivica.

Zbog toga je, kako je poručio, potrebna stvarna, većinska politička volja da se taj problem rješava u dužem roku, bez političkih trikova i u korist čitavog društva.

U CDT-u smatraju da pravi put u rješavanju tog problema nije uvođenje zabrana, već insistiranje na povećanju transparentnosti i kontrole korišćenja javnih resursa – u prvom redu tamo gdje su najprisutnije sumnje na zloupotrebe – kod socijalnih davanja, i zapošljavanja u javnom sektoru.

U tom pravcu, kako je naveo Koprivica, treba mijenjati postojeće propise koji definišu te oblasti.

Bonus video: