Lukšić: Podrška OEBS-u u rješavanju krize u Ukrajini

Lukšić je ukazao na zalaganja Crne Gore, za mirno rješavanje ukrajinske krize kroz dijalog i demokratska sredstva, uz puno poštovanje principa suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti
78 pregleda 0 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.09.2014. 10:32h

Crna Gora podržava aktivnosti OEBS-a u pravcu rješavanja krize u Ukrajini, koje će doprinijeti uspostavljanju prekida vatre i pokretanju političkog procesa, saopštio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, Igor Lukšić.

On je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, učestvovao na marginama Generalne debate 69. zasijedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na ministarskim sastancima OEBS-a i Prijatelja medijacije.

Lukšić je ukazao na zalaganja Crne Gore, za mirno rješavanje ukrajinske krize kroz dijalog i demokratska sredstva, uz puno poštovanje principa suvereniteta, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti.

„U tom smislu, podržavamo intenzivnije djelovanje Specijalne monitoring misije OEBS-a, kao i proces pomirenja, rekonstrukcije i reformi u Ukrajini, kao suštinskih koraka u pravcu rješenja krize“, rekao je on.

Lukšić je kazao da podržava i pokretanje debate o rekonsolidovanju evropske bezbjednosti kao zajedničkog projekta država učesnica OEBS-a, potvrđujući spremnost za dalji konstruktivan angažman Crne Gore u okviru Organizacije.

„Ministarski sastanak Grupe prijatelja medijacije, na temu učešća regionalnih i subregionalnih organizacija u medijacijskim procesima, je bio prilika da se, u svijetlu multiplikovanih i kompleksnih bezbjednosnih izazova koji karakterišu svjetske prilike, istakne važna i rastuća uloga i doprinos regionalnih i subregionalnih mehanizama u spriječavanju i mirnom razrješavanju konflikata“, navodi se u saopštenju.

Lukšić je ocijenio da su regionalne i subregionalne organizacije, zbog dobrog poznavanja, upućenosti i razumijevanja kriznih situacija, često najbolje pozicionirane da odgovore na regionalne krize.

„Stoga je ohrabrujuće da se Ujedinjene nacije sve više oslanjaju na njih u cilju očuvanja i unapređenja međunarodnog mira i bezbjednosti“, naveo je Lukšić.

Na sastanku je zajednički konstatovana neophodnost izbjegavanja preklapanja aktivnosti između Ujedinjenih nacija i regionalnih mehanizama, kao i obezbjeđenja sinergičnog i komplementarnog djelovanja na stvaranju uslova za iskorištavanje komparativnih prednosti uključenih aktera.

Lukšić je razgovarao i sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za evropske i evroazijske poslove Hojt Brajan Jiem, tokom kojeg je potvrđeno zadovoljstvo kvalitetnom i sadržajnom saradnjom Crne Gore i SAD-a.

Neformalni ministarski sastanak OEBS-a, u organizaciji Švajcarske, kao predsjedavajuće, okupio je 25 ministara vanjskih poslova i predstavnika više od 35 država učesnica OEBS-a, kao i predstavnika partnerskih država i bezbjednosnih organizacija, sa ciljem sagledavanja mogućnosti za prevazilaženje krize evropske bezbjednosti koju je produbila kriza u Ukrajini.

Zvaničnici država učesnica OEBS-a su se saglasili oko neophodnosti zajedničkog djelovanja i intenziviranja aktivnosti Specijalne monitoring misije, kao i opredijeljivanja dodatnih resursa za njeno efikasno funkcionisanje u pravcu stabilizacije situacije u Ukrajini.

Bonus video: