BS: Treba kazniti i one koji se bore u Ukrajini, a ne samo džihadiste

Ako bi kazne bile samo za džihadiste, onda bi one bile isključivo za pripadnike islama, a drugi bi bili abolirani ukoliko idu da ratuju u druge države, rekao je Kalač
95 pregleda 33 komentar(a)
militanti, Foto: Shutterstock.com
militanti, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 27.09.2014. 06:49h

Bošnjačka stranka smatra da je predlog da se u Crnoj Gori pokreće krivični postupak protiv osoba koje se pridružuju džihadističkim pokretima jako pogrešan i da, umjesto toga, treba propisati da se krivično kazne svi oni koji se pridružuju i ratuju na bilo kojoj strani van Crne Gore.

Šef poslaničkog kluba BS-a Almer Kalač je kazao da se Rezolucija SB UN odnosi samo na pripadnike islama kako bi zaustavili dolazak džihadista iz inostranstva u Irak i Siriju.

"Ako bi bilo samo za džihadiste, onda bi bilo isključivo za pripadnike islama, a drugi bi u tom slučaju bili abolirani ukoliko idu da ratuju u drugoj državi", rekao je Kalač za “Vijesti”.

On je dodao da treba da se kažnjavaju i oni koji ratuju u Ukrajini, bez obzira na čijoj su strani, ukoliko to nije vojni angažman u ISAF misijama.

"Treba da se kažnjavaju svi koji idu van države da ratuju na bilo čijoj strani. Nije ispravno da se pokreće postupak protiv onih koji idu u džihadističke pokrete, a ako neko ide da ratuje u Ukrajinu, bez obzira na čijoj je strani, da ostane nekažnjen. Svi koji ratuju u drugim državama treba da budu kažnjeni", kazao je Kalač za "Vijesti".

On je kazao da će BS stav o tome da li će podržati zakon ili izmjene Krivičnog zakonika zauzeti kada taj akt uđe u skupštinsku proceduru i kada ga u toj stranci budu analizirali.

Crna Gora je kosponzor Rezolucije o zaustavljanju dolaska džihadista iz inostranstva u Irak i Siriju koju je usvojio jednoglasno Savjet bezbjednosti UN, na predlog SAD.

Radio Slobodna Evropa prije nekoliko dana objavio je, pozivajući se na obavještajne službe nekoliko država, da se iz Crne Gore, na teritoriji Iraka i Sirije, na strani ISIL-a bori oko 30 džihadista.

I Srbija je početkom godine najavila izmjene KZ u ovom dijelu koje se očekuju, kako je tada najavio vladin funkcioner Rasim Ljajić, ove jeseni.

Vlada Srbije je u Nacrtu izmjena KZ predložila kazne zatvora za organizatore dobrovoljaca od dvije do 12 godina, dok bi borci mogli da dobiju zatvorske kazne od jedne do pet godina.

U parlamentu u ponedjeljak o predlogu Miljanića da se kazne svi koji ratuju van Crne Gore

Ministarstvo pravde razmatra da li će kaznene odredbe za one koji obučavaju i šalju dobrovoljce na strana ratišta biti uvrštene u važeći Krivični zakonik (KZ) i u kom setu krivičnih djela, saznaju “Vijesti”.

Ministarstvo bi mišljenje trebalo da dostave Skupštini, koja ga je i tražila jer je za ponedjeljak zakazan Zakonodavni odbor na čijem je dnevnom redu Predlog zakona o dopuni KZ koji je dostavio poslanik DF-a Zoran Miljanić.

On je predložio da se zatvorom do pet godina kazne oni koji učestvuju na obukama paravojnih i terorističkih organizacja, ali i osobe koje ratuju na stranim ratištima.

U obrazloženju Miljanić je naveo da država u Crnoj Gori treba da stvori pravni okvir za kažnjavanje građana koji učestvuju na stranim ratištima kako bi ih obeshrabrili i spriječili za učešće u terorističkim aktima.

“Počinioci ovih krivičnih djela su velika opasnost po međuvjerski i međunacionalni sklad u Crnoj Gori. S obzirom na to da su sve države regiona pristupile izmjenama KZ u oblasti terorizma, a imajući u vidu naše spoljnopolitičke smjernice, usvajanje ovog zakona predstavlja doprinos ka realizaciji ciljeva”, piše u obrazloženju predloga izmjene KZ. Za one koji vrbuju i angažuju dobrovoljce, poslanik DF sugeriše zatvorsku kaznu od pet do 10 godina.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Mevludin Nuhodžić iz redova DPS-a najavio je podršku predlogu DF-a.

Bonus video: