Delegacija Skupštine u Strazburu, glavne teme kriza u Ukrajini, suzbijanju neo-nacizma i ksenofobije

4 komentar(a)
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Snežana Jonica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.09.2014. 16:57h

Delegacija Skupštine Crne Gore u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) učestvovaće na jesenjem zasjedanju koje će biti održano od 29. septembra do 3. oktobra u Strazburu.

"Rasprava o krizi u Ukrajini i suzbijanju neo-nacizma i ksenofobije, biće glavne teme predstojećeg zasjedanju PSSE", saopšteno je iz crnogorskog parlamenta.

Prvog dana biće uručena i Vaclav Havel nagrada, ustanovljena prošle godine, koja se dodjeljuje civilnim organizacijama ili pojedincima za poseban doprinos u oblasti ljudskih prava.

Na zasjedanju će biti predstavljen Izvještaj o aktivnostima Biroa i Stalnog komiteta, realizovanim u periodu između ljetnjeg i jesenjeg zasjedanja.

"Poslanici će se upoznati i sa Izvještajem misije PSSE o posmatranju predsjedničkih izbora u Turskoj, održanih 10. avgusta. Raspravljaće se i o položaju žena nakon Arapske revolucije, poboljšanju kvaliteta obrazovanja i o stručnom obrazovanju i obukama", kaže se u saopštenju.

Predviđeno je razmotranje izvještaja o monitoring proceduri PSSE od oktobra 2013. do septembra ove godine, funkcionisanju demokratskih institucija u Gruziji i o poštovanju dužnosti i obaveza od lbanije. "Poslanici PSSE će se upoznati sa aktivnostima Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) za 2013-2014. godinu i Evropske banke za obnovu i razvoj".

U crnogorskoj delegaciji biće Predrag Sekulić, Damir Šehović, Mladen Bojanić i Snežana Jonica.

Bonus video: