Crna Gora: Zatvor za regrutovanje i odlazak u džihadiste

Predsjednik Odbora za bezbjednost Mevludin Nuhodžić kazao je ranije da će DPS podržati predlog Zorana Miljanića (DF) za izmjenu Krivičnog zakonika kojim bi se zatvorom kaznili oni koji učestvuju na obukama koje realizuju paravojne i terorističke organizacije i u ratnim sukobima van državnih granica
82 pregleda 17 komentar(a)
ISIL, Raka, Foto: Beta/AP
ISIL, Raka, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 26.09.2014. 05:43h

Crna Gora će usvojiti zakon prema kojem će se pristupanje svojih državljana džihadističkim grupama, kao i regrutovanje i finansiranje ubuduće smatrati teškim krivičnim djelom.

To proizilazi iz Rezolucije o zaustavljanju dolaska džihadista iz inostranstva u Irak i Siriju, koju je juče jednoglasno usvojio Savjet bezbjednosti UN na sastanku kojim je, kako prenosi Tanjug, predsjedavao američki predsjednik Barak Obama.

Crna Gora je, prema informacijama “Vijesti”, bila kosponzor rezolucije iza koje stoje SAD.

Rezolucija, a kojom se pozivaju sve zemlje da usvoje zakone kako bi zaustavili dolazak džihadista iz inostranstva u Irak i Siriju, SB UN daje ovlašćenje da u slučaju kršenja uvede ekonomske sankcije ili upotrijebi silu.

Predsjednik Odbora za bezbjednost Mevludin Nuhodžić kazao je ranije da će DPS podržati predlog Zorana Miljanića (DF) za izmjenu Krivičnog zakonika kojim bi se zatvorom kaznili oni koji učestvuju na obukama koje realizuju paravojne i terorističke organizacije i u ratnim sukobima van državnih granica.

Vučić se ponudio Obami da pomogne u ratu sa ISIL-om

Crna Gora nije ponudila nikakvu pomoć za rat protiv ISIL-a, osim da se u regionu unaprijedi razmjena obavještajnih podataka, saznaju “Vijesti” u Vladi.

Srpski mediji juče su objavili da je premijer Aleksandar Vučić američkom ambasadoru u Beogradu Majklu Kirbiju uručio pismo za Obamu, kojim ga obavještava da Vlada Srbije podržava borbu protiv ISIL-a i da je „spremna da, skromnim sredstvima kojima raspolaže, tu borbu pomogne”.

Kirbi je kazao da je prvi korak koji će Srbija uraditi donošenje zakona kojim će se borba u inostranstvu, u neovlašćenim stranim sukobima, proglasiti krivičnim djelom.

Bonus video: