Pejović: Crna Gora spremno dočekuje otvaranje poglavlja

Pejović je, dodaje se, zahvalio na dosadašnjoj podršci koju su rumunski eksperti pržili Crnoj Gori u više oblasti, naročito u oblasti životne sredine, vladavine prava i bezbjednosti hrane
2 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2014. 16:15h

Pregovaračkim poglavljima 23 i 24, koji su osnova cjelokupnog napretka i temelj integracijskog procesa, posvećena je posebna pažnja, a Crna Gora spremno dočekuje i otvaranje ostalih poglavlja, poručio je glavni pregovarač Aleksandar Andrija Pejović.

Pejović je danas razgovarao sa državnim sekretarom za evropske poslove i bilateralu u rumunskom Ministarstvu vanjskih poslova, Đorđom Ćambom.

Kako je saopšteno nakon sastanka iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, Rumunija pozdravlja impresivan napredak koji je Crna Gora ostvarila u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU) i nastaviće da pruža podršku crnogorskim institucijama u ostvarenju punopravnog članstva u EU.

Pejović je, dodaje se, zahvalio na dosadašnjoj podršci koju su rumunski eksperti pržili Crnoj Gori u više oblasti, naročito u oblasti životne sredine, vladavine prava i bezbjednosti hrane, i informisao sagovornika o ostvarenim rezultatima u pregovaračkom procesu, s fokusom na reformske aktivnosti u oblasti vladavine prava.

“Istakao je da su 23. i 24. poglavlja osnova cjelokupnog napretka i temelj integracijskog procesa zbog čega im se posvećuje posebna pažnja. Ukazao je da se, i u ostalim poglavljima, nesmanjenom dinamikom radi na ispunjavanju obaveza i istakao da, na temelju toga, Crna Gora spremno dočekuje otvaranje ostalih pregovaračkih poglavlja”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, Ćamba je pozdravio rezultate koje je Crna Gora ostvarila u približavanju EU, a koji je, dodaje se, svrstavaju u predvodnika procesa proširenja na zapadnom Balkanu.

“Prenio je iskustvo Rumunije iz pregovaračkog procesa i istakao da Crna Gora može računati na svu potrebnu podršku rumunskih institucija i eksperata u pravcu jačanja administrativnih kapaciteta i kvalitetnog sprovođenja obaveza iz pristupnog perioda”, saopšteno je iz Ministarstva.

Pejović i Ćamba su razgovarali o ključnim izazovima i budućim očekivanjima i obavezama u susret članstvu u EU.

“U tom kontekstu su razmotrili realizaciju konkretnih aktivnosti na sprovođenju memoranduma o saradnji u oblastima evropske integracije i životne sredine i daljeg prenošenja rumunskog iskustva, u formi razmjene diplomata i realizacije projekata tvining”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: