Vlada utvrdila izmjene Zakona o vanparničnom postupku

Predložene su promjene u postupcima prisilnog smještaja u psihijatrijsku ustanovu, upisa u matični registar osoba koje su rođene izvan zdravstvenih ustanova, oduzimanja i vraćanja poslovne sposobnosti, kao i načinu odlučivanja u postupku oduzimanja roditeljskog prava
66 pregleda 0 komentar(a)
Branka Lakočević, Foto: Luka Zeković
Branka Lakočević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.09.2014. 13:52h

Vlada Crne Gore utvrdila je danas izmjene i dopune Zakona o vanparničnom postupku, kojim je predviđeno da ostavinski postupak vode notari.

Predložene su promjene u postupcima prisilnog smještaja u psihijatrijsku ustanovu, upisa u matični registar osoba koje su rođene izvan zdravstvenih ustanova, oduzimanja i vraćanja poslovne sposobnosti, kao i načinu odlučivanja u postupku oduzimanja roditeljskog prava.

Generalna direktorka za pravosuđe Ministarstva pravde Branka Lakočević objasnila je da je vođenje ostavinskog postupka notarima bio je utvrđen i dosadašnjim Zakonom o vanparničnom postupku, ali je sada preciziran.

“Postoji obaveza suda da povjerava ove postupke notarima, osim u određenim slučajevima. Takođe, u pojedinim slučajevima, taj postupak sud može vratiti, odnosno oduzeti od notara”, objasnila je Lakočević.

Ovom izmjenom, kako je navela, ne dolazi do povećanja troškova u ostavinskom postupku, jer je Predlogom utvrđeno da je tarifa vođenja tih postupaka od notara identična sudskoj.

“Kod prisilnog smještaja u psihijatrijsku ustanovu, umjesto dosadašnjeg rješenja gdje je sud odluku zasnivao na mišljenju konzilijuma zdravstvene ustanove u kojoj je lice bilo smješteno, ali i predviđao obavezu saslušanja te osobe, Predlogom je predviđeno da se mora pribaviti mišljenje nezavisnog vještaka, a ukolioko osoba ne može shvatiti značaj postupka ne mora biti saslušana”, kazala je Lakočević.

Utvrđeno je, kako je navela, da troškove vještačenja plaća sud.

Kada je u pitanju upis u matični registar rođenih lica koja su rođena izvan zdravstvenih ustanova, predloženim zakonom je predviđeno da sud u vanparničnom postupku utvrđuje činjenicu o datumu i mjestu rođenja djece.

Bonus video: