Crnogorci u Srbiji biraju svoj Nacionalni savjet

Nacionalni savjet dobija mogućnost da "identitet Crnogorske dijaspore bude obezbijeđen i situiran, materijalno, pravno, društveno i emocijonalno"
8 komentar(a)
Ažurirano: 24.09.2014. 14:07h

Crnogorska nacionalna zajednica Srbije ispunila je, i prije roka sve, zakonom Srbije propisane uslove, za formiranje elektorske skupštine, na kojoj će pripadnici crnogorske nacionalne manjine u Srbiji moći 26. oktobra da izaberu svoj Nacionalni savjet, navodi se u saopštenju ove zajednice koja broji 13 udruženja.

Za uspjeh su, kako su naglasili, prije svega, zaslužni nacionalno svjesni i motivisani Crnogorci organizovani u brojna udruženja Crnogoraca po Srbiji-od Subotice, Niša, Novog Sada, Kule, Lovćenca, Beograda, Krušćića, Zmajeva, Sivca, Bačkog Dobrog Polja, Vrbasa...

U poseban birački spisak upisano je preko 5000 Crnogoraca. Kako se navodi u saopštenju, to je dobar indikator da će se sledeći izbori za crnogorski Nacionalni savjet, koji će se održati za četiri godine, moći izabrati neposrednim izborom.

U Vrbasu, gdje živi najveći broj nacionalno opredijeljenih Crnogoraca, upriličen je susret budućih elektora. Ovom događaju, pored brojnih gostiju, prisustvovao je i ambasador Crne Gore u Srbiji iz Beograda Branislav Mićunović i koordinator za dijasporu u Ambasadi Mirko Zečević.

"Ovo je značajan događaj bez pretjerivanja, rekao bih istorijski. Formiranje Crnogorskog nacionalnog savjeta, čiji ste vi aktivni učesnici, predstavlja legalnu i legitimnu formu kojom će te moći afirmisati, njegovati i štititi identitetske vrijednosti crnogorske nacionalne manjine u Srbiji. Na taj način će te dobiti i mogućnost da na duhovnim i kulturnim paradigmama savremenog svijeta afirmišete vrijednosti svoje matične države Crne Gore. Vjerujem da će crnogorski Nacionalni savjet u Srbiji načiniti kvalitativan iskorak u tom pravcu, a ujedno biti i značajan faktor bolje saradnje na kulturnom, obrazovnom i privrednom planu između Srbije i Crne Gore. Želim vam da časno ispunite odgovornu misiju koja je pred vama“, kazao je Mićunović.

On je posebno podvukao buduću saradnju Nacionalnog savjeta sa Ambasadom Crne Gore u Beogradu koja je i do sada bila na najvećem nivou posebno potencirajući rad koordinatora za dijasporu.

"Budući Nacionalni savjet Crnogoraca, dobija mogućnost da afirmiše sve ono što je najvrednije u crnogorskoj aktuelnoj kulturi, postepenom izgradnjom kulturne saradnje sa crnogorskim kulturnim institucijama, istaknutim stvaraocima i državnim institucijama Crne Gore. To je naročito važno za mlađe generacije Crnogoraca koje se identifikuju sa vrijednostima, a koje korespondiraju sa procesima modernizacije i evropejizacije Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Dodaje se i da na ovaj način Nacionalni savjet dobija mogućnost da "identitet Crnogorske dijaspore bude obezbijeđen i situiran, materijalno, pravno, društveno i emocijonalno kako u državi Srbiji čiji su lojalni građani, tako i prema svojoj matici državi, koja je i sama situirana u svijetu nacija".

Galerija

Bonus video: