Gasparič: Članstvo u NATO-u Crnu Goru će koštati 500.000 eura

"Razlozi za članstvo su sigurnost i garancija zaokružene suverenosti Crne Gore, bezbjednost i osjećanje zajedništva u kojem sve članice brinu jedna za drugu i rade u cilju zajedničkog nepodijeljenog dobra"
0 komentar(a)
Vladimir Gasparič, Foto: Zoran Đurić
Vladimir Gasparič, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 24.09.2014. 11:23h

Crnu Goru će članstvo u NATO alijansi koštati pola miliona eura, i to je višestruko manje od sadašnjih izdvajanja za održavanje i razvoj pojedinih vojnobezbjedonosnih sektora, ocijenio je ambasador Slovenije u Podgorici, Vladimir Gasparič.

Gasparič je na predavanju o NATO-u, koju je organizovala Liberalna partija, predstavio iskustva Slovenije koja se tiču članstva u NATO savezu i istakao da je to definitivno pozitivna politička odluka koja je značajno uticala na razvoj demokratije i stabilnosti u Sloveniji i na izgradnju partnerskih odnosa prema susjedimnim državama.

"Razlozi za članstvo su sigurnost i garancija zaokružene suverenosti Crne Gore, bezbjednost i osjećanje zajedništva u kojem sve članice brinu jedna za drugu i rade u cilju zajedničkog nepodijeljenog dobra. Sigurnost granica nad kojima bdiju danonoćno države članice svom raspoloživom tehničko tehnološkom infrastrukturom donijeće Crnoj Gori značajno smanjenje troškova za vojne snage i rasteretiti državni budžet, uz to neće biti potrebe da se finansiraju jedinice koje mnogo koštaju, a koje faktički ne mogu obaviti zadatke na nivou na kojem to vrše specijalizivane snage NATO saveza. Države članice prenose samo mali dio suvereniteta i to onaj koji se odnosi na zajedničku odbranu", rekao je Gasparič.

Iz Liberalne partije su naveli da je ulazak u NATO politička odluka i da je poslije samita u Velsu gotovo sigurno da će Crne Gora do kraja 2015. biti punopravna članica saveza.

"Ulazak Crne Gore u NATO savez će biti rekordan posmatrajući brzinu kojom je jedna država otpočela pripreme i razgovore do trenutka njenog učlanjenja u NATO alijansu. U međuvremenu je neophodno da reformišemo službu ANB i da prilagodimo svoje bezbjedonosne službe standardima koji su u ostalim državama članicama. Podrška javnosti je blizu zahtijevanog nivoa, pa tu neće biti razloga za eventualno dodatno produžavanje roka učlanjenja", navodi se u saopštenju.

Istaknuta je činjenica da ključni uslov ulaska Crne Gore u NATO nijesu reforme koje se odnose na vladavinu prava i da se NATO ne fokusira na toj vrsti reformi, već da one čine uslov za ulask u EU.

Bonus video: