Crnogorski USKOK neće skoro hapsiti

6 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Duško Marković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 23.09.2014. 16:46h

Specijalno tužilaštvo, popularno nazvano crnogorski USKOK, neće biti, kako je planirano, formirano u novembru ove godine zbog čega su u opoziciji i civilnom sektoru opet postavili pitanje da li u vlasti ima političke volje za borbu protiv kriminala i korupcije na visokom nivou.

Ministar pravde Duško Marković juče je objelodanio da su, na zahtjev Evropske komisije (EK), Venecijanskoj komisiji (VK) dostavili Nacrt zakona o Specijalnom tužilaštvu i set drugih zakona iz oblasti pravosuđa.

“Davanje mišljenja VK, kao neplanirana faza u procesu donošenja ovih zakona, značiće probijanje rokova iz akcionih planova i Programa rada Vlade za 2014. godinu. Međutim, i mi i naši partneri u EK stava smo da i ovog puta treba dati prednost kvalitetu prije brzine", kazao je Marković na javnoj raspravi o nacrtu zakona o Specijalnom tužilaštvu.

Marković je juče rekao i da Crna Gora “ima problem” sa korupcijom i organizovanim kriminalom i da u borbi protiv tih problema državi “treba snažna udarna pesnica u vidu specijalnog tužilaštva, kadrovski i tehnički sposobnog da proaktivno cilja na sve pojavne oblike korupcije i organizovanog kriminala”

Planom za Poglavlje 23 Pravosuđe i temeljna prava, predviđeno je formiranje Specijalnog tužilaštva, po uzoru na hrvatski USKOK koji se osmjelio da podigne optužnicu protiv bivšeg hrvatskog premijera Iva Sanadera i nekoliko visokih zvaničnika, za novembar ove godine.

Ministarstvo pravde je saopštilo “Vijestima” da je razlog što je EK tražila nalaz VK na set zakona iz pravosuđa što se oni zasnivaju na standardima Savjeta Evrope, jer ne postoji pravna tekovina EU u ovoj oblasti, osim njenih osnivačkih ugovora.

Marković je juče rekao i da Crna Gora “ima problem” sa korupcijom i organizovanim kriminalom i da u borbi protiv tih problema državi “treba snažna udarna pesnica u vidu specijalnog tužilaštva, kadrovski i tehnički sposobnog da proaktivno cilja na sve pojavne oblike korupcije i organizovanog kriminala”.

“Vjerujem da će koncipiranje personalnog sastava budućeg specijalnog tužilaštva biti prilagođeno urgentnim potrebama države i društva, stabilnosti i sigurnosti građana, društva u kojem kriminalci neće moći činiti institucije nemoćnim, kako to u posljednje vrijeme i u nekim prilikama djeluje”, kazao je Marković.

Mišljenje VK o Specijalnom tužilaštvu do kraja novembra

Ministarstvo pravde saopštilo je juče da su VK, na sugestiju EK, dostavljeni nacrti zakona o sudovima, Državnom tužilaštvu, pravima i dužnostima sudija i Sudskom savjetu i Zakon o Ustavnom sudu. “Na zahtjev VK dostavljen je i nacrt zakona o Specijalnom tužilaštvu. Prema informacijama kojima sada raspolažemo, na nacrt zakona o Ustavnom sudu mišljenje će biti dato na sjednici VK 10-11. oktobra, na koju je pozvan i predstavnik Crne Gore. Mišljenja na ostale zakone očekujemo do kraja novembra ove godine”.

Venecija alibi, rokovi su već prekršeni

Obrazloženje da će upućivanje na mišljenje Venecijanskoj komisiji uticati na kršenje rokova je samo djetimično tačno, jer su rokovi, u većini slučajeva, već bili prekršeni, ocijenila je koordinatorka istraživanja u institutu alternativa Jovana Marovič.

“Problematičan je pristup po kojem se ekspertsko mišljenje, u ovom slučaju VK, pribavlja nakon organizovanja javne rasprave, pa zainteresovane strane neće moći da daju svoje komentare na finalne verzije nacrta zakona, prije nego što budu usvojeni na Vladi. Takođe, kao što je to bio slučaj sa važnim antikorupcijskim zakonima, poput Zakona o javnim nabavkama, nije moguće ostvariti uvid u komentar EK i eksperata na ono što su pripremljena zakonska rješenja, pa samim tim, ni utvrditi da li je mišljenje eksperata samo paravan za propuste", smatra Marović.

Ona je kazala da je nedopustivo što je javna rasprava organizovana samo formalno, odnosno što nije uslijedila nakon završetka ove “neplanirane faze” u procesu donošenja seta pravosudnih zakona.

Bonus video: