Kupovina glasova može do 2016.

Vlada predlaže da kontrolu finansiranja partija i kampanja da sprovodi Agencija, čije je osnivanje predviđeno za januar 2016.
17 komentar(a)
Radna Grupa
Radna Grupa
Ažurirano: 23.09.2014. 06:28h

Kontrolu finansiranja političkih subjekata i izbornih kampanja treba da sprovodi Agencija za sprečavanje korupcije, čije je osnivanje, prema Akcionom planu za poglavlje 23, najavljeno za januar 2016.

To je predviđeno Nacrtom zakona o finansiranju političkih subjekata koji je Vlada, a koja je na tom aktu radila godinama, dostavila skupštinskoj Radnoj grupi za izborno zakonodavstvo. Ova Vladina verzija bi trebalo da posluži kao osnova Radnoj grupi, koja je obećala da će do 1. oktobra pripremiti predlog zakona o finansiranju partija, kao jedan od ključnih za povjerenje u izborni proces na kojem insistira Brisel i EU. Ustavni sud je nedavno proglasio neustavnim značajan dio odredbi važećeg zakona.

Prema Vladinom aktu, Agencija će odlučivati da li su neka partija, koalicija, udruženje građana ili kandidat za predsjednika države prekršili zakon. Postupak može pokrenuti po službenoj dužnosti, "na osnovu sopstvenih saznanja ili prijave fizičkog ili pravnog lica". "Agencija će propisati način i postupak prijavljivanja i rješavanja prigovora podnijetih u toku izborne kampanje zbog sumnje u postojanje povreda ovog zakona", navodi se u Nacrtu.

Državnim i lokalnim ustanovama koje se finansiraju iz budžeta tim aktom zabranjena je mjesečna potrošnja veća od prosječne potrošnje u prethodnih šest mjeseci od dana raspisivanja do dana održavanja izbora. Državnim i lokalnim institucijama zabranjeno je da od raspisivanja izbora, kao i mjesec dana nakon izbora, otpisuju dugove građanima, uključujući račune za utrošenu struju, vodu i sve vrste javnih usluga.

Zapošljavanje u državnim organima, ustanovama i preduzećima, prema Nacrtu, biće moguće "radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa".

"U državnim organima, organima državne uprave... javnim preduzećima, javnim ustanovama i državnim fondovima, u periodu od dana raspisivanja do dana održavanja izbora, mogu se izuzetno, radi obezbjeđivanja neometanog i redovnog odvijanja i funkcionisanja procesa rada tih organa, na osnovu odluke nadležnog organa ovih subjekata, zaposliti lica na određeno vrijeme", navodi se u dokumentu.

“DPS tražio ringišpil da ne bi bili krivi, ako opet sve propadne”

Na jučerašnjoj sjednici Radne grupe vođena je rasprava ko će predsjedavati odborom za kontrolu sprovođenja izbornih zakona, ali dogovora nije bilo. Predjsednica Radne grupe Draginja Vuksanović kazala je da će se na sljedećoj sjednici zakazanoj za srijedu znati ko će biti na čelu novoformiranog odbora. Predstavnik MANS-a u Radnoj grupi Vuk Maraš kazao je da su se poslanici DPS-a zalagali za "ringišpil predsjedavanja", odnosno da se svi poslanički klubovi mijenjaju na funkciji predsjednika. Maraš je kazao da je DPS to predložio kako bi izbjegao eventualnu odgovornost u slučaju neuspjeha odbora.

Bonus video: