Knežević: Zašto Tuzima opština, a Zećanima kolektor

Zakonom o teritorijalnoj organizaciji 2006. su, podsjeća lider DNP, stvorene dvije gradske opštine Golubovci i Tuzi sa jasno definisanim stavom da poslije tzv. eksperimentalnog perioda i jedna i druga postanu samostalne opštine
186 pregleda 7 komentar(a)
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.09.2018. 14:39h

Predsjednik Demokratske narodne partije (DNP) i poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore, Milan Knežević, čestitao je samostalnu opštinu Tuzi "svim tajkunima, glasačima i funkcionerima Demokratske partije socijalista u Zeti", sa željom da u narednom periodu nauče od stanovništva u Malesiji kako se principijelno brane interesi sopstvenih građana.

On podsjeća da su Zakonom o teritorijalnoj organizaciji 2006. stvorene dvije gradske opštine Golubovci i Tuzi sa jasno definisanim stavom da poslije tzv. eksperimentalnog perioda i jedna i druga postanu samostalne opštine.

"Nakon 12 godina eksperimentalni period za Gradsku opštinu Tuzi je završen, dok po svemu sudeći eksperiment za Zetu još uvijek traje. Pošto je svima u Crnoj Gori jasno da su Tuzi postali samostalna opština nakon podrške albanskog naroda DPS-u i njihovim satelitima uz jasno precizirane ugovore i dogovore koji su dodatno osnaženi nakon nedavno završenih lokalnih izbora u Podgorici, postavlja se pitanje - što to nije u redu sa Zećanima, ili bar onim većinskim dijelom. A taj većinski dio već 12 godina na lokalnim izborima daje podršku DPS-u, taj većinski dio je i sad, mada u političkoj koroti za Migom Stijepovićem, opet podržao DPS i zajedno sa SD-om formirao većinu. Zato se nameće logično pitanje koja je razlika između Zećana i Malisora?" navodi Knežević.

I jedni i drugi, kako je kazao, većinski glasaju DPS.

"I dok ovi drugi dobijaju samostalnu opštinu, ovi prvi će dobiti regionalni kolektor u Botunu, dok će ove druge pride častiti i Skenderbegov spomenik. Ali mi nekako nije jasno da baš u trenucima kad se država Crna Gora bori sa pošastima prošlosti koje žele da je vrate u mračna podsjećanja zajedništva sa Srbijom, Zeti koja je prva država na ovim prostorima, iz koje je stvorena Crna Gora i bez koje nikad ne bi bilo Crne Gore, daruju kolektor i uzimaju ime. Jer Golubovci koji su samo jedna od 23 mjesne zajednice zvuči nekako natovski, pošto su upravo prve NATO bombe isporučene na Zetu, a kasetnih bombi i sad imamo više od paradajza i paprika. Međutim, pošto je ovo slavljeničko saopštenje, ne bih želio da ga trunim dodatnim paralelama kako oni mogu, a mi ne možemo. Ipak za kraj moram postaviti jedno pitanje koje ovih dana opterećuje sve građane Zete, pa ako neko odgovori, dobro da jeste, a ako ne, opet je dobro, što bi rekao Kandid", rekao je Knežević.

Lidera DNP zanima i da li je tačno da je razgraničenjem nove opštine Tuzi i Glavnog grada, tj. Gradske opštine Golubovci, groblje u Matagužima pripalo opštini Tuzi a kapela ostala u Zeti.

"Ovo pitam imajući u vidu da se ova tema otvarala svaki put kad bi se korigovale granice na štetu građana Zete, i da su svi nemušto izbjegavali odgovor na ovo pitanje, a mislim da Zećani, bez obzira za koga glasali zaslužuju odgovor. Ali za jednu čestitku ovo je i previše pitanja, zato još jednom na kraju: srećna opština Tuzi zetskom DPS-u, a i nama kolektor, da ne bude da ništa nismo dobili", kazao je Knežević.

Bonus video: