Pelosi: Jačanje vladavine prava ključ dostizanja evroatlantskog cilja

Krivokapić je u Vašingtonu učestvovao na parlamentarnom obavještajno-bezjednosnom forumu
77 pregleda 3 komentar(a)
Nensi Pelosi, Ranko Krivokapić, Foto: Skupstina.me
Nensi Pelosi, Ranko Krivokapić, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 20.09.2014. 09:35h

Proces daljeg demokratskog sazrijevanja, koji se prvenstveno ogleda u jačanju vladavine prava, od suštinske je važnosti za dostizanje ključnog evroatlantskog cilja Crne Gore, ocijenjeno je na sastanku predsjednika crnogorske Skupštine Ranka Krivokapića sa liderom Demokratske stranke u Predstavničkom domu američkog Kongresa, Nensi Pelosi.

Krivokapić je zahvalio Pelosi na kontinuitetu međusobnih susreta koji datiraju od 2007.godine, u vrijeme kada je ona bila predsjednica Predstavničkog doma SAD.

On joj je zahvalio i što svojim velikim političkim autoritetom snažno podržava Crnu Goru u realizaciji njenih strateških političkih ciljeva, prije svega priključenja NATO alijansi.

"Na sastanku je obostrano ocijenjeno da je proces daljeg demeokratskog sazrijevanja koji se prvenstveno ogleda u jačanju vladavine prava od suštinske važnosti za dostizanje ključnog evroatlantskog cilja", saopšteno je iz kabineta Krivokapića.

Pelosi se interesovala i za gledišta Krivokapića u vezi sa aktuelnim bezbjednosnim izazovima, u prvom redu ukrajinsku krizu.

Krivokapić je informisao o svojima aktivnostima tokom predsjedavanja parlamentarnom Skupštinom OEBS i uspostavljanja dijaloga između ruskih i ukrajinskih parlamentaraca, i istakao da će na novoj poziciji u toj organizaciji nastaviti da doprinosi uspostavljanju povjerenja kroz intenziviranje parlamentarnih kontakata između dvije delegacije.

Krivokapić je u Vašingtonu učestvovao na parlamentarnom obavještajno-bezjednosnom forumu. Forum organizuje američki kongres i tim povodom je organizovan prijem za učesnike skupa koji je priredio predsjednik Predstavničkog doma Džon Bener.

Na forumu, kojem su prisutvovali predsjednici parlamenata kao i parlamentarci iz više evropskih država, govorilo se o parlamentarnim mehanizmima kontrole nad radom obavještajnog sektora u SAD koju sprovodi Kongres, kao i o globalnim bezbjednosnim prijetnjama u svijetlu aktuelnih dešvanja u Siriji i Iraku.

Krivokapić se u Kongresu susreo sa šefom američke delegacije u Parlamentarnoj skupštini NATO kongresmenom Majklom Tarnerom i tom pirlikom mu zahvalio na njegovom velikom doprinosu uspostavljanju crnogorskog Kokusa, “koji je bio prethodnica bezrezervne podrške Kongresa SAD aspiracijama Crne Gore za članstvo u NATO savez”.

Krivokapić se u Senatu susreo i sa predsjednikom Potkomiteta za Evropu Senata, senatorom Kristoferom Marfijem.

"Senator Marfi je potencirao važnost narednih 15 mjeseci za Crnu Goru u ispunjavanju preostalih zadataka za dobijanje poziva za članstvo za NATO. On je istakao da se Crna Gora pokazala kao pouzdan saveznik i u povodu dešavanja koja se odnose za ukrajinsku krizu čime je demonstrirala iskren i partnerski odnos", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, u razgovoru koji je Krivokapić imao u Pentagonu iskazano je zadovoljstvo reformom sistema odbrane i svim aktivnostima koje se sprovode na usklađivanju sa NATO standardima kako bi Crna Gora što spremnije dočekala i sami čin učlanjenja u Alijansu.

Krivokapić se u Atlanstkom savjetu susreo sa potpredsjednikom savjeta Dejmonom Vilsonoma, a prisustvovao je i ceremoniji dodjele godišnje nagrade Atlantskog savjeta, koja je ove godine dodijeljena, predsjedniku Ukrajine, Petru Porošenku

Bonus video: