Šaranović predložen za predsjednika, Ćorić za sekretara DIK-a

Listu predloženih kandidata za članove i zamjenike DIK-a podržalo je osam, dok su četiri člana Odbora bila protiv
0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2014. 12:54h

Administrativni odbor predložio je danas Budimira Šaranovića za kandidata za predsjednika Državne izborne komisije (DIK), a Milisava Ćorića za sekretara tog tijela.

Članovi Odbora danas su izabrali i kandidate za članove DIK-a, o kojima će se Skupština izjašnjavati na nekom od narednih zasijedanja.

Listu predloženih kandidata za članove i zamjenike DIK-a podržalo je osam, dok su četiri člana Odbora bila protiv.

Na listi su po četiri stalna člana i zamjenika iz opozicije i vladajućih stranaka, i po jedan iz manjinskih partija.

Broj kandidata članova i zamjenika DIK-a po partijama određvao se na osnovu mandata osvojenih na posljednjim parlamentarnim izborima.

Za funkciju predsjednika DIK-a na javni konkurs javila su se četiri kandidata - Budimir Šaranović, Milenka Vukčević, Milisav Nikolić, i Nebojša Mitrić koji je svoju kandidaturu naknadno povukao. Šaranovića je podržalo 11 članova Odbora.

Sekretara DIK-a predlažu članovi opozicije i na tu funkciju je izabran Ćorić, kandidat Socijalističke narodne partije, koji je dobio sedam glasova, u odnosu na kandidata Demokratskog fronta (DF), Velja Čađenovića sa šest glasova.

Poslanik DF-a, Milutin Đukanović smatra da pravo na predlaganje sekretara ima najjača partija opozicije zato što se mora poštovati princip proporcionalnosti.

„DF ima 20 poslanika, zato prvog člana predlaže DF, drugog člana predlaže DF, trećeg člana predlaže SNP, a četvrtog člana predlaže Pozitivna. Pošto DF ima prvi i drugi koeficijent, on se opredijelio da prvi kandidat bude član koji obavlja funkciju sekretara. Mislim da je zakonska norma apsolutno jasna“, kazao je Đukanović.

On je poručio da se članovi Odbora moraju držati zakona i učiniti sve da izaberu člana opozicije, dodajući da nemogućnost dogovora među opozicionarima ne smije biti alibi za eventualni neizbor sekretara.

Poslanik SNP-a, Aleksandar Damjanović kazao je da je bitno da sekretar bude iz redova opozicije, a da nije bitno iz koje partije.

„Ni u jednoj normi nije definisano ko iz redova opozicije preuzima sekretara, sem da se on bira iz redova članova opozicije, tako da je potpuno regularno da sve opozicione strukture imaju, odnosno nemaju svoje kandidate za sekretara“, kazao je Damjanović.

Đukanović je insistirao na normi proporcionalnosti koja se, prema njegovim riječima, odnosi i na taj izbor, poručujući da će „svaki izbor sekretara van redova DF-a biti srušen na sudu“.

Poslanik Socijaldemokratske partije,(SDP), Rifat Rastoder, podsjetio je na propust tokom rada na Zakonu o izboru poslanika i odbornika prema kome se predsjednik bira glasovima, a ne sekretar.

Prema njegovim riječima, sekretar kao profesionalno lice je šef službe i trebao je biti biran na drugačiji način. „Nažalost bili smo tada u manjini, a politički interes je bio u prvom planu pa je ovakav dogovor postignut“.

Rastoder je kazao da, iako su odredbe jasne i kada se govori o broju kandidata iz opozicije i kada je proporcionalnost u pitanju, „nije definisano da sekretar bude iz neke konkretne grupacije, iako bi to po logici trebalo da pripada najjačoj partiji opozicije, dolazimo u situaciju da se ravnopravno izjašnjavamo o svim mogućim kandidatima“.

Poslanik DF-a, Emilo Labudović, pozvao je članove Odbora da poštuju zakon.

„Ja samo pozivam da poštujete zakon, ne pravo DF-a nego zakon koji je slučajno danas na strani DF-a“, kazao je Labudović.

Poslanica DF-a, Branka Bošnjak, poručila je da bi mjesta koja pripadaju opoziciji trebalo da pripadnu mjestima najjače partije u opoziciji.

Predsjednik Odbora, Radivoje Nikčević, kazao je da se u takvoj situaciji u kojoj ne postoji slaganje opozicije oko kandidata sekretara, moraju prvo izjasniti oko članova DIK-a, a onda nakon izbora članova izabrati sekretara.

Nakon rasprave i izbora Ćorića za sekretara, poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je da to nije kandidat opozicije kako je bilo predviđeno zakonom, već pozicije, jer je ona njega izabrala.

„Očigledno da ovaj izbor odgovara DPS-u, ne znam da li je to zato što dobro ili zašto, ali to nije izbor opozicije već predstavnika vlasti. Za njega su u Odboru glasali predstavnici vlasti i samo jedan predstavnik opozicije“, navela je Bošnjak.

Za člana DIK-a, kao predstavnika civilnog sektora, predložen je Vlado Dedović, koji je dobio jednoglasnu podršku svih 12 članova Odbora.

Na Odboru je dogovoreno i da će se na nekoj od narednih sjednica izjašnjavati o kandidatima za članove Komisije za sprječavanje sukoba interesa, dok je danas bilo govora o načinu na koji će se vršiti izbor.

Na konkurs za članove prijavilo se 30 kandidata, a za predsjednika tog tijela 13, pri čemu je deset kandidata prijavljeno za obije funkcije.

Bonus video: