Kolašin: Dožić izabran za šefa skupštine

Nakon polaganja zakletve, Dožić je istakao da će cilj buduće vlasti biti da, kako je kazao, „privuče mlade ljude da u Kolašin ulažu svoje znanje, a investitore da ulažu novac“
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.09.2014. 12:29h

Izborom nosioca liste Demokratskog fronta (DF) Aleksandra Dožića za predsjednika Skupštine opštine ozvaničena je koalicija između tog političkog saveza, Socijalističke narodne partije (SNP) i Socijaldemokratske partije (SDP). Na konstitutivnoj sjednici lokalnog parlamnta predhodno su verifikovani mandati 31 odbornika. Sjednici nijesu prisustvovali Mile Šuković, Mileta Bulatović i Momčilo Bulatović, odbornici Grupe birača (GB), do sada koalicionog partnera u vlasti Demokrastke partije socijalista (DPS). Odbornici DPS glasali su protiv izbora Dožića, dok je odbornik SDP Bojan Zeković bio uzdržan.

Nakon polaganja zakletve, Dožić je istakao da će cilj buduće vlasti biti da, kako je kazao, „privuče mlade ljude da u Kolašin ulažu svoje znanje, a investitore da ulažu novac“ .

Objašnjavajući razloge za formiranje koalicije za ideološki različitim strankama, odbornica SDP-a Željka Vukasanović je rekla da je minulih osam godina vršenja vlasti u Kolašinu „bilo vrijeme propuštenih šansi i izgubljenih vremena“.

„Napravili smo ovaj korak koji je neuobičajen u Crnoj Gori, ali mi smo uvjereni da ćemo svojim radom, zalaganjem i odgovornim odnosom postići rezultat na kojem će nam građani čestitati. Prvo ćemo prekinuti propadanje ove opštine, a potom vidjeti šta može da se učini,“ kazala je ona.

Predsjednik OO DPS-a Srećko Medenica kazao je da je „političkom korupcijom u Đuđevini" postignuto da u lokalnom parlamentu njegova stranka ima odbornika manje, a SDP odbornika više.

Iz koalicije DF, SNP i SDP najavili su da će vrlo brzo biti održana i sjednica SO na kojoj će biti izabran predsjednik Opštine. Takođe, kako je kazala Vuksanović, uskoro će se znati i imena ljudi koji će obavljati ostale funkcije u izvršnoj vlasti.

Prema nezvaničnim informacijama, SDP je od DF-a i SNP-a, kao uslov za koalicionu vlast, tražila mjesta predsjednika Opštine, direktora Centra za kulturu i Turističke organizacije.

Kako su juče nezvanično „Vijestima“ kazali u DF-u i SNP-u, gotovo je sigurno da će biti udovoljeno zahtjevima SDP-a.

Tako će, najvjerovatnije, naredne četiri godine na čelu izvršne vlasti biti nosilac liste koalicije „Evropsko lice Kolašina“ i predsjednica OO SDP Željka Vuksanović. Ukoliko se u SDP-u ne odluče za neko drugo kadrovsko rješenje, Vuksanović bi bila prva Kolašinka na toj funkciji.

Načelno je dogovoreno i da potpredsjednik Opštine bude nosilac liste SNP-a Đuro Milošević.

Kako je dosadašnji direktor TO jedan od odbornika SDP-a Nikola Medenica, pretpostavlja se da neće biti skorih promjena na čelu te organizacije.

Izvor iz SDP-a je juče rekao da bi direktori preduzeća i ustanova čiji je osnivač Opština ubuduće trebalo da se biraju na konkursu, a ne da to budu „političke funkcije“.

„Potpisali smo osnovne principe za sklapanje koalicionog sporazuma , sada slijede dalji koraci, o kojima ćemo, smatram bez većih problema razgovarati,“ rekla je ona.

Novu zakonodavnu vlast Kolašina čine 10 odbornika DPS, 8 DF, 7 SNP i po 3 SDP i GG. Prvi put u lokalnom parlamntu je čak 10 žena, a novi saziv značajno je „mlađi“ od predhodnog.

Galerija

Bonus video: