Buduća ambasadorka SAD: Pojasniću sve zadatke za NATO poziv

8 komentar(a)
Margaret En Ujehara, Foto: Vijesti online
Margaret En Ujehara, Foto: Vijesti online
Ažurirano: 18.09.2014. 17:09h

Pomoć zvaničnoj Podgorici u ispunjavanju uslova za učlanjenje u NATO do kraja 2015. godine biće prioritet američke administracije, kazala je kandidatkinja za ambasadorku SAD u Crnoj Gori Margaret En Ujehara.

Ona je tokom saslušanja pred Odborom za spoljne poslove, američkog Senata, kazala da će tokom službe u Podgorici crnogorskim zvaničnicima jasno prenijeti šta treba da urade kako bi dobili poziv u NATO.

Na primjedbu senatora Rona Džonsona da je nakon samita u Velsu stekao utisak da iz NATO nijesu precizirali crnogorskim zvaničnicima šta treba da urade kako bi dobili pozivnicu u Alijansu, Ujehara je kazala da je zvaničnoj Podgorici rečeno da treba da radi na reformi bezbijednosnih struktura, povećanju podrške javnosti za članstvo, kao i jačanju vladavine prava.

To je taktika koju Rusija koristi. Da destabilizuje države iznutra, navodeći da NATO i EU nemaju interesa za proširenjem, rekao je senator Džonson

“Ako mi kandidatura bude potvrđena, radiću sa predstavnicima Vlade i saveznicima, i trudiću se da precizno prenesem šta treba uraditi kako bi se dobilo članstvo u NATO”, kazala je ona, na šta je Džonson prokomentarisao da vrata NATO treba držati otvorenim kako države poput Crne Gore i Gruzije ne bi bile destabilizovane.

“To je taktika koju Rusija koristi. Da destabilizuje države iznutra, navodeći da NATO i EU nemaju interesa za proširenjem”, kazao je on.

Na pitanje senatora Kristofera Marfija iz Konektikata na koji način će američka administracija kontrolisati borbu protiv korupcije u Crnoj Gori, Ujehara je kazala da je zvanična Podgorica svjesna da mora raditi još puno na rješavanju tog problema.

"Radiću sve što mogu kako bi imali konkretna djela i rezultate na svim društvenim nivoima, od navladinih organizacija do državnih institucija”, kazala je ona, na šta je Marfi prokomentarisao da američka administracija treba da podrži pojedince koji se bore protiv korupcije i ohrabruju njihove aktivnosti.

Ujehara je saslušana zajedno sa budućim ambasadorima u Azerbejdžanu, Makedoniji i Jermeniji, ali to ne znači da bi brzo mogla biti imenovana za ambasadora. Njeno imenovanje prvo mora potvrditi Senat.

Bonus video: