Pozitivna uzela mandat SDP-u

100 pregleda 12 komentar(a)
ELPG, Foto: Savo Prelević
ELPG, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 17.09.2014. 05:58h

Mandat nosioca liste Evropsko lice Podgorice Dragana Bogojevića pripašće Pozitivnoj, iako je suštinski čelo liste Bogojeviću prepustio SDP. Bogojevićevo mjesto u lokalnom parlamentu će tako zauzeti Tamara Bajić iz Pozitivne koja je šesta na koalicionoj listi.

Koalicionim sporazumom precizirano je da će u slučaju da nosilac liste bude nestranačka ličnost, mandati biti raspoređeni naizmjenično SDP-u i Pozitivnoj. Prema tom dogovoru, SDP-u su na listi ELP pripadala neparna mjesta - prvo, treće i peto..., a partiji Darka Pajovića parna. Bajić je na zajedničkoj listi bila šesta, ali će dobiti mjesto koje je Bogojević odbio. Prema Zakonu o izboru odbornika i poslanika, ukoliko odbornik podnese ostavku, njegov mandat pripada sljedećem kandidatu sa liste, ukoliko nije drugačije predviđeno koalicionim sporazumom, koji zajedno sa izbornom listom predaje opštinskoj izbornoj komisiji.

U sporazumu, koji je Pozitivna dostavila medijima, nije predviđeno šta se dešava sa mandatom, ako Bogojević ili neko od odbornika iz dvije partije podnese ostavku.

Poslanica Pozitivne Azra Jasavić kazala je agenciji Mina da će mandat pripasti Bajić iz Pozitivne, dok su iz partije Ranka Krivokapića kazali da Jasavićeva na odoborničko mjesto pokušava da progura prijateljicu:

"Forsiranje prijatelja mimo reda i zakona može čak nekom izgledati kao lijep gest u ličnom životu, ali ne pristaje 'oštrom borcu protiv nepotizma'. Jasavićeva je na zajedničku izbornu listu ELP, mimo političkih principa i volje Pozitivne kandidovala lične prijatelje ispred fukcionera koji su bili okosnica njihovog odbora”, saopšteno je iz medijskog pula SDP-a, dok je iz Pozitivne ocijenjeno da Bogojević svoj mandat nije dobio ni od jedne partije.

Bajić je bliska struji Pajovića, što znači da će predsjednik Pozitivne u Skupštini Glavnog grada, sa Bajićevom i Jasavićevom, imati odbornika više u odnosu na tabor Mladena Bojanića i Dritana Abazovića koje je podržao odbornik Luka Rakčević.

SDP: BIli smo previše velikodušni, možda skinu i Azrinu sliku

z SDP-a su kazali da ne žele da ulaze u raspravu sa kolegama iz Pozitivne, navodeći da broj osvojenih mandata u ostalim opštinama pokazuje koliko su socijaldemokrate bile velikodušne prema Pajovićevoj stranci.

U toj stranci su ocijenili da je Pozitivna loše prošla na izborima gdje je nastupila samostalno.

"Ne želimo da ulazimo u “ostavinsku” raspravu sa kolegama iz Pozitivne. Koliko smo u raspodjeli mandata bili velikodušni, dajući im svako drugo mjesto i dajući naše mjesto nosioca liste nestranačkom kandidatu, najbolje govori podatak da je u ostalim gradovima SDP dobio 37 mandata, a Pozitivna u 11 gradova u kojima su se održavali izbori, čak četiri”, saopštili su iz SDP-a, upozoravajući da se Pozitivna u postizbornom periodu bavi isključivo SDP-om. “Bave se i međusobnim optužbama ko je od funkcionera Pozitivne kriminalac, a ko samo prevarant, i ko je koga izvlačio iz zatvora. Bojimo se da će gospođa Jasavić znanje iz nasljednog prava brzo imati priliku da demonstrira unutar svoje polovine partije. Ovakvim ponašanjem pitanje je dana kada na zidu u stranačkim prostorijama neće biti ni njene slike", naveli su iz SDP-a.

Bonus video: