Skupština domaćin regionalnog sastanka Radne grupe za zakonodavnu otvorenost

Tema sastanka biće povećavanje građanskog učešća i jačanje parlamenta kroz zakonodavnu otvorenost
0 komentar(a)
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Skupština Crne Gore, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 15.09.2014. 05:48h

Skupština Crne Gore biće domaćin regionalnog sastanka Radne grupe za zakonodavnu otvorenost, u okviru Partnerstva otvorenih vlada, koji će danas i sjutra biti održan u Podgorici.

Kako je saopšteno iz parlamenta, tema sastanka biće „Povećavanje građanskog učešća i jačanje parlamenta kroz zakonodavnu otvorenost“.

Kako se navodi, regionalni sastanak okupiće oko 45 učesnika, među kojima su poslanici, predstavnici vlada, službi parlamenata i nevladinih organizacija iz 13 država, uključujući i zemlje regiona, kao i predstavnike nekoliko međunarodnih organizacija.

U ime domaćina, sastanak će otvoriti potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić, koji je istovremeno i član Radne grupe za zakonodavnu otvorenost.

U fokusu sastanka biće pitanja parlamentarne otvorenosti, u okviru kojih će se razmotriti najbolje prakse u objavljivanju i korišćenju parlamentarnih informacija, primjena novih tehnologija radi podsticanja većeg angažovanja građana u parlamentarnim aktivnostima i jačanje uloge parlamenta u procesu Partnerstva otvorenih vlada.

“Datum održavanja regionalnog sastanka, koji zajedno organizuju Skupština Crne Gore i Radna grupa za zakonodavnu otvorenost, izabran je sa ciljem da se i na ovaj način obilježi Međunarodni dan demokratije – 15. septembar kao i Sedmica globalne zakonodavne otvorenosti”, kaže se u saopštenju.

Tema ovogodišnjeg Dana demokratije, koji će obilježiti i brojni drugi parlamenti širom svijeta, je „Uključivanje mladih u demokratiju“.

Radna grupa za zakonodavnu otvorenost, kojom kopredsjedavaju Kongres Čilea i Nacionalni demokratski institut, obrazovana je u oktobru prošle godine, na godišnjem samitu Partnerstva otvorenih vlada održanom u Londonu.

Bonus video: