Glasati za ljude, a ne za liste

Direktor CEMI-ja Zlatko Vujović kazao je da partije jesu stubovi demokratije, ali da je pitanje koliko su same partije demokratske
59 pregleda 1 komentar(a)
Sa jučerašnje konferencije za novinare (Novina), Foto: Vijesti online
Sa jučerašnje konferencije za novinare (Novina), Foto: Vijesti online
Ažurirano: 14.09.2014. 17:16h

Demokratija u partijama ima, ali malo, i zato je neophodna reforma izbornog sistema u skoro svim zemljama Zapadnog Balkana, na osnovu koje bi građanin mogao da bira ljude personalno, a ne liste koje im nameću partije, ocijenili su eksperti uključeni u regionalni projekat „Balkanska komparativna studija izbora: Uticaj personalnog glasanja na demokratske procese unutar partije“.

Profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka Milan Jovanović kazao je da birači sada, u stvari, glasaju za “neku amorfnu masu pojedinaca”.

“U vrijeme komunizma postojala je lista kandidata, koji su umirali ostajući kandidati za neku funkciju, ali su se pripremali, školovali, a partija je obučavala te ljude. Sada imate ljude koji uđu u partiju, sjutra postanu članovi najviših organa, preksjutra ulaze u parlament, a za mjesec sjedaju na ministarsko mjesto. Da ih pitate osnovne poslovničke odredbe, kako funkcioniše Skupština ili Vlada, teško bi se moglo reći da imamo kompetentne narodne predstavnike. Zato mi kao građani treba da insistiramo da možemo personalno da ih biramo”, kazao je Jovanović

Direktor CEMI-ja Zlatko Vujović kazao je da partije jesu stubovi demokratije, ali da je pitanje koliko su same partije demokratske, odnosno koliko članovi stranaka na demokratski način mogu da iskažu svoj odnos prema kandidatima i prema izboru rukovodstva.

Konstatujući da reforme izbornog sistema idu teško i sporo, Jovanović je podsjetio da su na ovim prostorima dvije decenije stranke bježale od neposrednih izbora.

“Imali smo većinski izborni sistem od koga smo svi pobjegli i uletjeli u proporcionalni, praktično sa jednom izbornom jedinicom i blokiranom izbornom listom, tako da se možemo opredjeljivati samo za listu u cjelini. Međutim, teško da možete nabrojati sa liste partije koju preferirate četiri imena koja su bila prva na listi”, kazao je Jovanović.

Profesor Vladimir Goati kazao je da se pogrešno često koristi izraz “liderska partija”, jer kako je naveo, ne postoji druga.

Profesor beogradskog FPN-a Slaviša Orlović ocijenio je da je u državama Zapadnog Balkana poslije 2o godina vrijeme za remont izbornog sistema, a posebno u smislu uticaja izbornog sistemu na unutarpartijsku demokratiju.

Vujović je rekao da će projekat trajati dvije godine, a cilj je da se sagleda koliko personalno glasanje, odnosno omogućavanje biračima da se svojim glasom opredijele za konkretne kandidate, može uticati na podsticaj demokratizacije procesa unutar samih partija.

Bonus video: