Janjušević: Stav DPS-a pokazuje da gospodare situacijom

Janjušević je kazao da, što se tiče rekonstrukcije Vlade, promjene će biti kozmetičkog tipa i imaće funkciju da maskiraju neodrživost funkcionisanja vladajuće koalicije
84 komentar(a)
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.09.2014. 11:12h

Stav Demokratske partije socijalista (DPS) pokazuje da ta stranka gospodari situacijom u kojoj je njenom koalicionom partneru rejting u nezaustavljivom padu, smatra predsjednik Centra za političku edukaciju Dragiša Janjušević, ocjenjujući da će promjene u Vladi biti kozmetičke.

Premijer Milo Đukanović rekao je ranije da DPS i SDP treba da pokažu saglasnost oko svih državnih prioriteta, navodeći da se neće zadovoljiti samo deklarativnom saglasnošću, kako ne bi ponovo došli u situaciju da koalicioni partneri na jedan način glasaju u Vladi, a suprotno u skupštinskoj sali.

Đukanović je rekao da će, nakon dogovora oko prioriteta, za njega biti lakše da predloži rekonstrukciju Vlade i imenuje nove ministre kulture i prosvjete.

Janjušević je kazao da, što se tiče rekonstrukcije Vlade, promjene će biti kozmetičkog tipa i imaće funkciju da maskiraju neodrživost funkcionisanja vladajuće koalicije.

“I očiglednosti nemoći vlasti da se nose sa svim nagomilanom problemima i imperativima, pogotovo u onim poglavljima koji tretiraju korupciju, organozovani kriminal, vladavinu prava, reformu i depolitizaciju uprave i institucija”, kazao je in agenciji MINA.

Prema riječima Janjuševića, SDP može dobiti možda ministarsko mjesto više, “ali ono što je izgubio u javnosti i u biračkom tijelu je nenadoknadivo”.

“Oštriji stav DPS-a pokazuje da gospodare situacijom u kojoj njihov koalicioni partner ne postoji u javnosti, odnosno da im je rejting u velikom i nezaustavljivom padu. Cilj DPS-a je da Vlada odradi mandat do kraja, bez velikih političkih i koalicionih turbulencija, iako je stanje u svim segmentima društva neodrživo”, smatra on.

Kako je naveo Janjušević, što se tiče formiranja vlasti na lokalnom nivou, tu je “ogoljena simulacija koja traje 25 godina i koja se zove višestranačje i pluralizam”.

To je, kako je rekao, konačno ozvaničen jednopartijski sistem koji kroz razne forme i modele traje od uvođenja ustavnog parlamentarizma u Crnoj Gori, a to je više od sto godina.

“Jer ako imamo tri situacije od 2001. godine gdje je DPS trebalo da postane opozicija i tada se podigne neviđena medijska buka i galama, nastane društvena drama, kako bi se svi akteri obesmislili i na taj način spasio DPS onda je jasno o čemu se radi. Pri tom svaka partija koja pomogne DPS-u da ostane na vlasti biva osuđena na nestajanje, zaključno sa Pozitivnom i SDP-om”, naveo je Janjušević.

Kada se, kako je dodao, političke kategorije i principi svode na četnike i partizane, na patriote i izdajnike, onda je znak da se u političkom smislu nalazimo u sredini 20. vijeka, “a to je, iz ove perspektive gledano, krajnje tragikomično i pomalo karikaturalno”.

“Tako da živimo jednu karikaturalnu i formalnu demokratiju koja svakog dana dobija nove dimenzije političke groteske i gdje je pomalo izlišno sve komentarisati. Ovdje je formiranje vlasti na lokalnom nivou značilo da u situaciji kada bi opozicija sa SDP-om brzo i efikasno formirala vlast povlačio za sobom vanredne parlamentarne izbore”, naveo je Janjušević.

U toj situaciji DPS bi, kako smatra, bio najvjerovatnije gubitnik.

“I umjesto opcije i osnovane procjene da SDP i Pozitivna grade situaciju gdje ce ući u biračko tijelo DPS-a i poslati ga u opoziciju, oni su sebe doveli u situaciju da nestaju sa političke scene”, zaključio je Janjušević.

Bonus video: