Krivokapić: Građanski koncept države je obilježje modernih ustava

On je na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata Savjeta Evrope, koja se održava u Oslu, govorio na temu „Temeljna ustavna prava i slobode – učešće i povjerenje javnosti kao preduslov za demokratiju”
79 pregleda 11 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.09.2014. 16:51h

Građanski koncept ustrojstva države, u čijem središtu je građanin kao nosilac suverenosti, jedno je od fundamentalnih obilježja svih modernih ustava, ocijenio je predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić.

On je na Evropskoj konferenciji predsjednika parlamenata Savjeta Evrope, koja se održava u Oslu, govorio na temu „Temeljna ustavna prava i slobode – učešće i povjerenje javnosti kao preduslov za demokratiju”.

Kako je saopšteno iz parlamenta, Konferencija okuplja predsjednike, parlamentarce i druge visoke zvaničnike iz više od 50 država, a ovogodišnje teme posvećene su pitanjima osnovnih ustavnih prava i sloboda, demokratije, suvereniteta i bezbjednosti u Evropi, kao i uspostavljanja demokratskog balansa između vlasti i opozicije.

Krivokapić je kazao da demokratija, da bi bila potpuna, sem prostog zbira prava i sloboda, mora da garantuje adekvatne procedure koje će da obezbijede punu transparentnost i participativnost u obavljanju javnih poslova. On je, kako je saopšteno, naglasio da je upravo to ona linija nadogradnje reprezentativne sa participativnom demokratijom, čiji je fundamentalni iskaz otvoreno društvo. „Otvoreno društvo podrazumjeva razvoj institucija uz visoki stepen participativnosti i produktivno angažovanje građanina, kao nosioca suvereniteta u savremenim društvima. Razvoj institucije suverenog građanina postao je osnova naše civilizacije, dok je partnerstvo demokratski izabrane vlasti, nevladinih organizacija, medija i građana temeljni postulat otvorenog društva”, naveo je Krivokapić. On je istakao da je otvorenost vlasti krucijalna za opšte zdravlje demokratije, važna neposredno za ljudska prava svakog pojedinca i građanina, ali i za privredni razvoj zemlje. Krivokapić je u Oslu imao bilateralne susrete sa predsjednicima parlamenata Slovačke, Austrije, Izraela, Srbije, Gruzije i Grčke - Pavelom Paškom, Doris Bures, Juli Joel Edelstajnom, Majom Gojković , Davidom Usupašvilijem, Evangelosom Meimarakisomi, kao i Doma lordova Velike Britanije, baronesom de Souzom. „Na tim sastancima je razgovarano o bilateralnoj saradnji u kom smislu je Krivokapić posebno potencirao parlamentarnu saradnju, imajući u vidu sve prisutniji trend jačanja uloge parlamenata“, kaže se u saopštenju. Krivokapić je, kako se navodi, naglasio da je uporedo sa tim trendom potrebno iskoristiti dobre parlamentarne kontakte, kako bi se pomoglo unaprjeđenju međudržavne saradnje i pomoglo rješavanju eventualnih otvorenih pitanja. „On je upoznao sagovornike sa prioritetima Crne Gore u procesima EU i NATO integracija, koji bi tokom naredne godine trebalo da imaju i svoje konkretne iskaze i rezultate, kako bi Crna Gora obezbijedila dalji progres i opravdala ulogu regionalnog lidera na putu integracija“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: