Vlada: Sjednica SO Kolašin zakazana za 19. septembar

2 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Raško Konjević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 11.09.2014. 12:42h

Vlada je na sjednici donijela odluku o sazivanju sjednice Skupštine opštine Kolašin za 19. septembar u 10 časova.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, Vlada je tu odluku donijela koristeći svoja prava iz stava 45a stav 2 Zakona o lokalnoj samoupravi.

“Dnevni red te sjednice imaće dvije tačke: konstatacija izvještaja Opštinske izborne komije o rezultatima izbora odbornika i izbor predsjednika SO kolašin. Tom sjednicom će, shodno zakonu, do izbora predsjednika, predsjedavati najstariji odbornik. Zbog niza okolnosti Vlada je, po prvi put od usvajanja osnovnog Zakona o lokalnoj samoupravi 2003. godine, iskoristila to pravo.

Vlada, odnosno resorno ministarstvoi i ja kao ministar od ranijeg predsjednika SO (Mila Šukovića) je dobila obavještenje da je istekao rok koji mu daje to ovlašćenje, tako da je stav Vlade indirektno potvrđen i od strane predsjednika. Sada ostaje na odbornicima da dalje preduzimaju radnje u njihovoj nadležnosti”, kazao je Konjević.

Za elektronsku identifikaciju 200 hiljada ove godine

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila Informaciju o implementaciji Zakona o izboru odbornika i poslanika prema kojoj će se za elektronsku identifikaciju obezbjediti 200.000 eura do kraja ove godine, a oko 1,2 miliona sljedeće godine, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

"Vlada je usvojila informaciju o implementaciji Zakona o izboru odbornika i poslanika i da je shodno mogućnostima opredijelila da Ministarstvo finansija iskoordinira obezbjeđenje jednog dijela sredstava, na način što će u komunikaciji sa Skupštinom i njihovim mogućnostima u ovoj budžetskoj godini kao i u komunikaciji sa drugim budžetskim jedinicama obezbijediti iznos od 200.000 eura u ovoj godini, a ostatak za implementaciju će biti predviđen na odgovarajućim pozicijama u budžetu za 2015. godinu" rekao je Konjević na pres konferenciji nakon sjednice Vlade.

On je kazao da se usvajanjem ove informacije otvara mogućnost za implementaciju zakona u dijelu elektronske identifikacije birača i obaveze MUP-a da obezbjedi opremu i softversko rješenje koje treba da sadrži ta oprema da bi se ispoštovalo ono što je definisano. "Vlada je ujedno i verifikovala ovu informaciju, odnosno zaključke, tako da mi već naredne sedmice nakon što dobijemo obavještenje Ministarstva finansija da su obezbjeđena sredstva, to je zeleno svjetlo za MUP da uđe u neoiphodne procedure radi obezbjeđivbanja opreme i softverskog rješenja kako bismo pokušali da tu stvar implementiramo onako kako je definisano Zakonom o izboru odbornika i poslanika" rekao je Konjević.

Bonus video: