Đukanović: Da se provjeri rad i najistaknutijih funkcionera

Đukanović je kazao da je ubijeđen da je Miomir Mugoša kao dosadašnji gradonačelnik povlačio poteze koji su po ustavu i zakonu
38 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2014. 19:41h

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je na pitanje da li će ispuniti obaveze iz koalicionog sprazuma sa SDP, kazao da je „apsolutno zagovornik da se institucije pravne države moraju pozabaviti zakonitošću svakog segmenta našeg društva, sa posebnim senzibilitetom prema zakonitosti rada najistaknutijih javnih funkcionera“.

"Isto tako sam i zagovornik jedne nove demokratske kulture, posebno u dijelu medijske uređivačke politike, da ne možemo zasnivati tiraže na dnevnim pritiscima i stalno produkovati sumnje koje se kasnije pokažu neutemeljenim", rekao je premijer u Žabljaku.

Đukanović je kazao da je ubijeđen da je Miomir Mugoša kao dosadašnji gradonačelnik povlačio poteze koji su po ustavu i zakonu, i sa odgovornošću pred građanima Podgorice.

"Nakon završenih izbora u Podgorici i potvrde koju smo dobili na toj demokratskoj provjeri imali smo kao prioritet definisanje onog što su dalji aspekti razvoja glavnog grada. Ne znači da svako od nas koji se bavi javnim životom nije u punoj mjeri svjestan, da će sve što radimo biti predmet preispitivanja od neke sledeće garniturre ili od nadležnih državnih organa pa i tokom obavljanja posla. Opredijelili smo se da u Podgorici formiramo vlast koja će se baviti razvojem grada i, kao i do sada, obavezali se na zakonitost rada podrazumijevajući da svako iz vlasti i javnosti, u svakom trenutku, ima priliku da provjeri da li smo zakonito radili."

Upitan za rekonzerviranje koalicije sa SDP, Đukanović je kazao da o tome nije ništa najavio.

"Imali smo period koji je doveo u pitanje funkcionalnost izvršne vlasti zahvaljujući nedovoljno dobroj saradnji na relaciji Vlada-Skupština. To je prijetilo da se dovede u pitanje stabilnost i funkcionalnost organa vlasti. Na sreću izašli smo iz te političke krize i prvi korak na tom planu jeste konstituisanje organa lokalne uprave tako da vjerujem da ćemo u narednih nekoliko dana kompletirati tu infrastrukturu. Potom slijedi utvrđivanje prioriteta svih konstituenata vlasti. Imam o tome ideje oko nekoliko važnih državno političkih prioriteta. Neću se ovog puta zadovoljiti da se samo načelno saglasimo oko tog cilja nego ćemo se morati usaglasiti i oko svih koraka koje treba napraviti da se ti ciljevi ostvare. Taj put moramo učiniti potpuno otvorenim. Mi ga imamo otvorenim i ako se obnovi povjerenje unutar vladajuće koalicije i putem unapređenja funkcionalnosti izvršne vlasti. Oko tih pitanja ću tražiti puni konsenzus i neupitnu podršku u parlamentu, vjerujući da odgovorno upravljamo poslovima za koje su nam građani dali povjerenje. Stalo nam je i do šireg konsenzusa iako se rvemo sa nasljedjem duboke političke podijeljenosti, kazao je Đukanović.

Galerija

Bonus video: