Damjanović o dogovoru DPS i SDP: Primjena zakona dogovorena političkom trgovinom

On je podsjetio da je 10. jula uputio zvanično pitanje ministru finasija Radoju Žugiću, zatraživši objašnjenje za novac koji je potreban za primijenu izbornog zakona, i da mu je ministar 17. jula odgovorio da nema novca
76 pregleda 4 komentar(a)
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Damjanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.09.2014. 11:17h

Političkom trgovinom Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratke partije u pregovorima o formiranju vlasti u Podgorici, dogovoreno je da se obezijedi novac za primjenu elektronske identifikacije birača, što pokazuje da je za vlast poštovanje zakona stvar politčlih kalkulacija, smatraju u Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP).

Lider Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić kazao je da je dio dogovora sa liderom Demokratske partije socijalsita Milom Đukanovićem da se na prvoj sjednici Vlade obezbijede sredstva za nabavku identifikacione opreme, jednog od osnovnih uslova za primjenu novih izbornih zakona.

Šef poslaničkog kluba SNP-a Aleksandar Damjanović rekao je da je na Kolegijumu prije nekoliko dana postavio pitanje u vezi sa uspostavljanjem elektronske identifikacije birača na izborima u Herceg Novom, koji će biti ubrzo raspisani.

"Na to je Krivokapić rekao da to nije tehnički izvodljivo i nije dao odgovor. Odgovor smo evo dobili svi nakon nekoliko dana. Javnost treba da prosudi da li poštovanje i primjena zakona treba da bude stvar političkih kalkulacija i trgovine ili se zakon poštuje jer su svi u državi obavezni na to", rekao je Damjanović agenciji MINA.

On je podsjetio da je 10. jula uputio zvanično pitanje ministru finasija Radoju Žugiću, zatraživši objašnjenje za novac koji je potreban za primijenu izbornog zakona, i da mu je ministar 17. jula odgovorio da nema novca u tekućoj rezervi te da se eventualno zakon prolongira za narednu godinu.

"Sada dobijamo od predsjednika SDP-a izjavu da je dogovorio da će novca ipak biti, u političkom razgovoru sa predsjednikom DPS-a, što znači da je dogovora moglo biti i prije dva, tri mjeseca i da smo mogli da izbjegnemo svu ovu blamažu i političke tenzije, na način da je onaj ko je sada riješio problem to mogao da uradi i tada”, kazao je Damjanović.

On je rekao da su poznati stavovi SNP-a o izbornom zakonu, za koji nisu glasali, navodeći da su ga donijeli DPS i Demokratski front.

"I odgovornost za primjenu tog zakona je na onima koji su ga glasali".

"Odgovor na moje inicijative, koje nijesu bile nikakve prijetnje već poštovanje zakona, jeste da je u kontekstu političke trgovine dogovorena primjena zakona i mimo toga je svaki komentar suvišan", zaključio je Damjanović.

Bonus video: