Pozitivna: Bojkot legitiman vid borbe, neophodno jedinstvo opozicije

Abazović smatra da bojkot treba da bude potpun, da u njemu učestvuju svi subjekti i da nema selektivnosti u smislu da se u jednom dijelu rada parlamenta učestvuje a u drugom ne
57 pregleda 14 komentar(a)
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Dritan Abazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.09.2014. 11:10h

Inicijativa Demokratskog fronta (DF) o bojkotu parlamenta, ukoliko izmjene izbornog zakona ne budu usvojene do 1. oktobra, legitiman je vid borbe za demokratiju, ali je nephodno jedinstvo opozicije da bi bio uspješan, smatraju u Pozitivnoj Crnoj Gori.

Komentarišući informaciju da u DF razmatraju mogućnost da pozovu ostatak opozicije na bojkot parlamenta, a moguće da se inicijativa proširi i na ulične proteste, ukoliko izmjene izbornog zakona ne budu usvojene do 1. oktobra, poslanik Pozitivne Dritan Abazović rekao je da je ta inicijativa legitimna.

"Ne treba izbjegavati tu opciju, ona je u demokratskom svijetu učestala i to je jedan od metoda borbe za demokratiju, što je nesporno. Potrebno je da se utvrdi da li u opoziciji ima zajedništva za takvo nešto", kazao je Abazović agenciji MINA.

On je ocijenio da bi politički subjekti trebali da zauzmu jedinstven stav i da se, ukoliko se u to krene, mora zadovoljiti nekoliko faktora neophodnih za uspješan bojkot.

Kako je rekao, bojkot treba da bude potpun, da u njemu učestvuju svi subjekti i da nema selektivnosti u smislu da se u jednom dijelu rada parlamenta učestvuje a u drugom ne.

"Takođe treba da se odredi cilj ispod kojeg se neće ići i biti moguće da se bojkot stopira i da nam se ne desi da se nijedan od tih evetualnih uslova ne ispuni, a onda se bojkot zbog nečije volje ili iscrpljivanja prekine", rekao je Abazović.

To su, smatra on, najmanji faktori koji se moraju ispuniti.

Abazović je dodao da u takav vid bojkota bolje i ne ulaziti nego da se uradi na pogrešan način.

"Ne znači da je to najbolje moguće rješenje već je legitimno i treba o tome ozbiljno razmišljati. Crna Gora je zrela za jedan vid malo drugačije borbe u odnosu na konvencionalne koje smo dosad imali proilike da vidimo. Možda je vrijeme da se proba", rekao je Abazović.

Kako je dodao, predstavnici opozicionih partija treba da se dogovore koji vid djelovanja treba primijeniti ubuduće i zajedničke stavove zauzeti.

"Ukoliko tog zajedništva ne bude bilo onda treba nastaviti borbu kroz institucije, kao i dosad, bez obzira što nema sada uspjeha. To što dosad nije bilo uspjeha, ne znači da od sada neće biti drugačije", rekao je Abazović.

Bez ujedinjenje opozicije, ocijenio je on, bi bio uzaludan poslao i ne bi se ostvario efekat.

"Ako budemo ulazili u to, treba da pokažemo solidarnost. Za opozicionu solidarnost stekli su se svi uslovi, nakon nekoliko najnovijih dešavanja u Glavnom gradu i generalno, miskim da je u Crnoj Gori politička scena bez obzira na probleme postaje kristalnija i nije više maglovita", kazao je Abazović.

To je, smatra on, solidan kapital na kojem se može graditi uspješna priča ubuduće.

Bonus video: