Bez odluke o Odboru za nadzor primjene zakona u cilju izgradnje povjerenja u izborni proces

Na narednoj sjednici biće raspravljano i o metologiji rada tog odbora, ali i prisustvu javnosti i predstavnika NVO sektora sjednicama.
73 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.09.2014. 14:34h

Skupštinska Radna grupa nije se danas, zbog nepotpunog sastava, izjasnila o Predlogu odluke o obrazovanju privremenog odbora za nadzor primjene zakona u cilju izgradnje povjerenja u izborni proces.

Dogovoreno je da se sledeća sjednica zakaže što skorije, kada joj budu mogli prisustvovati svi članovi, a planirano je da tada poslanici daju svoje viđenje zadataka, ciljeva, sastava i rokova za rad privremenog odbora i da se usaglase u vezi sa tim pitanjima.

Na narednoj sjednici biće raspravljano i o metologiji rada tog odbora, ali i prisustvu javnosti i predstavnika NVO sektora sjednicama.

Danas nije bilo rasprave ni o drugom od zadataka Radne grupe- pripremi Predloga zakona o finansiranju političkih partija, a dogovoreno je da se nekoliko dana sačeka Vladin nacrt.

Vuksanović: Nema novih izbora ako ne budemo imali nove rezultate rada

Predsjednica Radne grupe, Draginja Vuksanović predložila je da se poslanici na narednoj sjednici tog tijela izjasne o tome da li će im Vladin nacrt biti polazna osnova za rad, ili će raditi po postojećem Zakonu, čiju je većinu članova Ustavni sud proglasio neustavnim.

Ona je kazala da se ne mogu dozvoliti dugi rokovi i da je malo vremena.

"Nema novih izbora, ako mi ne budemo imali nove rezultate rada. Moramo ispravljati loše, čekanja nema", poručila je Vuksanović.

Poslanici Demokratske partije socijalsita (DPS) i Pozitivne Crne Gore, Miško Vuković i Azra Jasvić zamjerili su što se u predlogu odluke o obrazovanju privremenog odbora koristi definicija "za vršenje nadzora nad radom državnih organa, organa državne uprave i organa lokalne uprave".

Vuković smatra da je to neprikladna interpretacija, i da poslanici ne mogu vršiti takvu vrstu nadzora, čime bi se, pojasnio je, miješali u rad nekih drugih državnih organa.

On je rekao da poslanici mogu samo prikupljati informacije, pratiti rad, i davati sugestije.

Jasavić je kazala da u Pozitivnoj smatraju da parlament ne može vršiti takvu vrstu nadzora, a rekla je da u toj stranci smatraju da treba omogućiti učešće civilnog sektora kao i prisustvo novinara sjednicama.

"Treba sačekati Vladin nacrt, ali ne previše. Apelujem da to učine što prije, a onda ćemo mi procijenii taj predlog i vidjet da lid a nam to bude polazište", navela je ona.

Jasavić optužila DPS za opstrukciju

Jasavić je optužila DPS da su opstruirali rad prethodne Radne grupe ."Citiraću arapsku poslovicu koja kaže – ko pogriješi jednom ne mora drugu put, a ko pogriješi dva puta, svaki put će".

Poslanik DPS-a Milutin Simović kazao je da treba sačekati Vladu, ali ne previše, navodeći da bi bilo optimalno dati rok od, otprilike sedam dana, navodeći da ima saznanja da je Vladin ekspertski tim već uradio dosta.

On smatra da bi se rad na novom Zakonu mogao završiti za 15 dana, ukoliko se bude radilo ozbiljno i odgovorno, a kazao je i da bi rad Radne grupe trebalo da bude otvoren za javnost.

Simović je rekao da DPS nije opstruirala rad prethodne radne grupe, i da ova radna grupa ne treba da bude poligon za politička nadgornjavanja.

On je kazao da DPS samo želi rad i rješenja u skladu sa zakonima, Ustavom i međunarodnom praksom, a da se kompromisi ne mogu praviti na štetu tih principa.

"Uporno optužujete DPS, ali bolje pogledajte u vašoj kući šta se dešava", poručio je on Jasavić.

Bošnjak: DPS opstruirao

Poslanica Fronta Branka Bošnjak podsjetila je da su na početku rada prošle Radne grupe poslanici takođe kazali da će sve biti kompromisno i lijepo, a da je, kako je vrijeme odmicalo, DPS sve više opstruirao rad.

"Voljela bih da sam optimista, ali bojim se da možda nećemo doći do očekivanih rezultata. Ali vjerovaću da stvari mogu da se promijene", kazala je ona, navodeći da je rezultat rada prethodne Radne grupe bilo dodatno urušavanje povjerenja u izborni proces.

Bošnjak je kazala da na čelu tog privremenog odbora treba da bude predstavnik opozicije, i da je logično da predsjedava onaj koji sumnja. Vuković je rekao da to nije logično rješenje, navodeći da i vlast sumnja u opoziciju.

"Sumnjamo i mi iz vlasti u alternativu, da je uopšte demokratska alternativa postojećoj vlasti. I mi sumnjamo šta bi značilo dati ovaj odbor u ruke ljudima koji vrlo svjesno neozbiljno pristupaju Ustavnom i pravnom sistemu", kazao je on.

Današnjoj sjednici nisu prisutvovali poslanici Milutin Đukanović, Ljerka Dragičević i Neven Gošović

Odgovarajući na optužbe Jasavić da je DPS na vlasti zahvaljujući isključivo zloupotrebi državnih resursa i krađama, Vuković je kazao da to ne može biti, "jer nije predsjednik DPS-a svom prvom saradniku rekao da je mafijaš, koji je na bankarskim transakcijama zarađivao i trpao u svoj i drugi džep".

"Nije se niko iz DPS pojavio na konferenciji za štampu i rekao da je u jednoj lokalnoj zajednici jedna visoki funkcioner opozicionog bloka napravio vikendicu državnim novcem, niti je neko iz DPS-a rekao da njegov funkcioner zapošljavao po partijskoj liniji, po naređenju vrha te stranke", naveo je on.

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić kazao je da nema razloga da ne vjeruje u rad nove Radne grupe, navodći da je i prethodna uradila mnogo.On je takođe smatrao da se o metodologiji i suštini zadataka koji su pred tim tijelom, ne može razgovarati dok svi članovi ne budu prisutni.

Današnjoj sjednici nisu prisutvovali poslanici Milutin Đukanović, Ljerka Dragičević i Neven Gošović.

Sjedici je, shodno zaključku Kolegijuma, prisustvovao predstvanik Uprave za antikorupciju, Dušan Drakić.

Galerija

Bonus video: