Janjušević: U Podgorici se desio "nikšićki scenario"

Imamo na djelu klasično obesmišljavanje izborne volje i doživljaj birača kao nekoga ko je bitan samo jednoga dana tokom četiri godine mandata, a to je izborni dan, smatra Janjušević
19 komentar(a)
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragiša Janjušević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 07.09.2014. 12:04h

Koalicija Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijademokratske partije (SDP) na lokalnom nivou svjedoči o velikoj političkoj, moralnoj, parlamentarnoj i izbornoj degradaciji u Crnoj Gori, ocijenio je predsjednik Centra za političku edukaciju, Dragiša Janjušević.

Predstavnici pregovaračkih timova DPS-a i SDP-a dogovorili su se o raspodjeli funkcija u Glavnom gradu i pripremili teren za potpisivanje postizborene koalicije.

Janjušević je agenciji MINA kazao da se desilo ono što je i ranije naglašavano, „kao nikšićki scenario sa podgoričkom režijom i akterima“.

„Imamo na djelu klasično obesmišljavanje izborne volje i doživljaj birača kao nekoga ko je bitan samo jednoga dana tokom četiri godine mandata, a to je izborni dan“, rekao je Janjušević.

On smatra da je postizanje sporazuma DPS-a i SDP-a dokaz da koalicija Evropsko lice Podgorice nije bila, čak ni eksperiment, „već politički Trojanski konj DPS-a za biračko tijelo opozicije“.

„Ako na Predsjedništvu SDP nije ni glasano za koaliciju sa DPS-om, a sa opozicijom razgovarate čisto tehnički i protokolarno onda je jasno kako ste vidjeli politički rasplet postizbornih dešavanja u Podgorici“, kazao je Janjušević.

Prema njegovim riječima, ono što SDP opterećuje u političkom smislu jeste što je, kako je naveo, njihov kredibilitet i principijelnost devalvirala i obesmišljena činjenicom „da su se vratili na mjesto poniženja i ucjene“.

„Ako DPS insistira na paket aranžmanu u pet opština po principu uzmi ili ostavi to je onda politička ucjena“, smatra Janjušević.

On je naveo da je SDP, sa druge strane, ušla u zonu preuzimanja potpune diobe odgovornosti za sve, kako je kazao, loše stvari tokom 16 godina vladavine - za korupciju, nepotizam, afere, nereformisano pravosuđe sa velikim političkim uticajem.

„Takođe, njihov koalicioni kapacitet je sužen na DPS i na nijednog više ozbiljnog političkog subjekta u Crnoj Gori“, rekao je Janjušević.

Prema njegovim riječima, SDP se, tim potezom, opredijelio za političko srastanje i utapanje u partijski organizam DPS-a.

„Jer previše je politički licemjerno očekivati i predstavljati građanima da možete nekoga da reformišete i očistite od korupcije, afera, nepotizma ko je sastavni dio vlasti i to sa 29 odbornika dok ste vi "reformator" sa cijelih dva odbornika“, kazao je Janjušević.

Političke prakse, kako je dodao, govore da neko može biti reformisan jedino ako ga pošalju u opoziciju.

„Ova koalicija, nažalost legitimizuje sve ono loše što smo gledali posljednjih godina od političke korupcije u Nikšiću, predsjedničkih izbora, Kombinata aluminijuma Podgorica- za koga je Krivokapić (Ranko) rekao da je najveća pohara u istoriji Crne Gore, političke korupcije u Budvi, Herceg Novom, Opštinske izborne komisije u Kolašinu“, naveo je Janjušević.

On je kazao da da obesmišljen Ustavni poredak Crne Gore, a samom tim i političko-pravni sistem Crne Gore.

Bonus video: