Đukanović odlučuje ko odlazi

Za razgovore o “remodeliranju” ili “učvršćivanju” koalicije zaduženi su stranački funkcioneri Lukšić, Marković, Lazović i Konjević
63 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 07.09.2014. 06:45h

U vladajućoj koaliciji intenzivno se razmatra mogućnost rekonstrukcije Vlade, ali izvori “Vijesti” iz vrha DPS i SDP –a nijesu mogli da preciziraju u kojem obimu su moguće kadrovske i organizacione promjene jer je to “u rukama premijera”, kako je rekao obaviješteni izvor iz njegove stranke. Već nekoliko mjeseci, upražnjeno je mjesto ministra kulture a Slavoljub Stijepović bi sa mjesta ministra prosvjete mogao otići na funkciju gradonačelnika Podgorice, pa bi se u oba slučaja nova imena morala pojaviti na listi članova kabineta Mila Đukanovića.

Osim toga, mogući razlozi za rekonstrukciju su nezadovoljstvo radom pojedinih segmenata Vlade u vladajućim partijama, što ne znači i da im se stavovi o tome poklapaju. Još jedan razlog je dogovor Đukanovića i lidera SDP Ranka Krivokapića o preslaganju ciljeva i prioriteta vladajuće koalicije, prije svega onih ključnih za EU i NATO integracije, a sa tim u vezi i obaveza da se ispune uslovi u oblasti vladavine prava.

Odmah nakon lokalnih izbora, 25. maja, počele su spekulacije o promjenama u Vladi. Više sagovornika “Vijesti” iz DPS u neformalnim razgovorima nije krilo da bi ta partija rado preuzela MUP, jer smatraju da bi bilo bolje da jedna partija, odnosno DPS upravlja i policijom i ministarstvom.

DPS i SDP su već dogovorili da na “remodeliranju koalicije” rade četiri uticajna funkcionera, ali se oni neće baviti rekonstrukcijom Vlade. DPS je za razgovore o “ućvršćivanju” koalicije - kako u toj stranci nazivaju ovaj plan - zadužio potpredsjednika stranke Igora Lukšića i člana Predsjedništva Duška Markovića, dok će SDP predstavljati potpredsjednici Vujica Lazović i Raško Konjević. Lukšić i Lazović će se baviti pitanjima ekonomije, a Marković i Konjević ciljevima u vladavini prava u oblasti evopskih i evroatlantskih integracija, odnosno poglavljima 23 i 24, koja se bave borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije i osnovnim pravima.

Između DPS-a i SDP-a postoje velike razlike u javnim stavovima o ključnim ekonomskim pitanjima, poput KAP-a i nekih privatizacija. One su naročito došle do izražaja tokom mandata sedme Đukanovićeve vlade, ali do sada nijesu bile dovoljan razlog za raskidanje saradnje.

Na ovonedjeljnom sastanku, Krivokapić je navodno tražio od Đukanovića da se koaliciona saradnja “remodelira za period od oktobra 2014. do oktobra 2015”, a ako naredne godine ne bude poziva u NATO ili EU blokira pregovore zbog kašnjenja u ispunjavanju obaveza “zbog nedovoljne posvećenosti DPS-a tim ciljevima”, SDP se be navodno “ne vidi” u koaliciji. SDP smatra da su i “djelotvorne reforme u oblasti vladavine prava i vraćanje povjerenja u izborni proces suštinska pitanja u odnosu na koja će se mjeriti uspješnost koalicione vlasti i legitimitet dobijen od građana”.

Sagovornik iz DPS-a rekao je da je plan da se definišu “ekonomski ciljevi za dvije godine”, do proljeća 2016. kada bi mogli da se održe izbori, “nakon pozivnice za NATO” do kraja naredne godine.

Bonus video: