SDP se vraća Mugošinom DPS-u

54 komentar(a)
Damir Šehović, Vujica Lazović, Foto: Vesko Belojević
Damir Šehović, Vujica Lazović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 06.09.2014. 06:44h

Predsjedništvo Socijaldemokratke partije (SDP) ovlastilo je podgorički odbor da u Glavnom gradu pokuša da formira vlast, po svemu sudeći sa Demokratskom partijom socijalista (DPS). Predsjedništvo je nakon jučerašnje sjednice konstatovalo da ne postoje uslovi za formiranje manjinske uprave koalicije Evropsko lice Podgorice (ELP) „usljed unutrašnjih dešavanja u Pozitivnoj Crnoj Gori i javno iznesenog stava nosioca liste Dragana Bogojevića“.

„Predsjedništvo je zaključilo da u novonastalim okolnostima Odbor glavnog grada nastavlja samostalne aktivnosti u pokušaju formiranja lokalne vlasti u Podgorici“, navodi se u saopštenju.

Iako se ne navodi sa kim će pregovarati, nakon odustajanja od saradnje sa opozicijom, dva odbornika socijaldemokrata (Damir Šehović i Đorđije Suhih) matematički jedino mogu formirati postizborni savez sa DPS-om kome fali jedan mandat. Prema navodima dva izvora “Vijesti” iz vrha stranke za SDP postoje dvije mogućnosti - koalicija sa DPS-om ili izlazak na nove izbore. S obzirom da DPS u lokalnom parlamentu ima 29 odbornika, koliko zajedno ima opozicija i SDP, a na podršku Bogojevića se ne može računati, izborni prices bi opet kontrolisao DPS.

Zbog toga bi na novim izborima vjerovatno osvojio apsolutnu vlast. U prilog tome, kako je kazao jedan izvor, ide i činjenica da je DPS-u na majskim izborima falilo manje od 1.000 glasova za apsolutnu vlast. Zbog toga je, tvrde sagovornici “Vijesti”, najrealnije da se DPS i SDP dogovore o saradnji u Podgorici.

To vjerovatno znači da će socijaldemokrate morati da izaberu Slavoljuba Stijepovića za gradonačelnika i uđu u gradsku upravu u kojoj se nalaze brojni kadrovi bivšeg gradonačelnika Miomira Mugoše, sa kojim je SDP četiri godine na ratnoj nozi.

U ranijim pregovorima socijaldemokrate u Podgorici nijesu dobile ustupke od većeg koalicionog partnera. Pregovarački tim koji je vodio Svetozar Marović u julu nije bio popustljiv prema timu Vujice Lazovića. DPS je tada odbio da Podgoricom upravlja nestranačka ličnost, da se napravi diskontinuitet na čelnim funkcijama u gradskoj upravi i preduzećima i preispitaju poslovi bivše vlasti, predlažući da se funkcije podijele shodno rezultatau na izborima.

Nakon što je Marovićev tim odbio da prihvati takve uslove, predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić je prekinuo pregovore sa većim koalicionim partnerom, i pored Lazovićevih poziva i SDP-a i DPS-a da naprave određene ustupke. Predsjedništvo je juče ovlastilo OO da nastave pregovore u Bijelom Polju, Pljevljima, Baru i Kolašinu. Navodi se da je taj stranački organ u svim fazama tokom pregovora usvajao stavove konsenzusom, uključujući i stav o otvaranju razgovora o formiranju manjinske uprave u Podgorici.

Bonus video: