Vlada usvojila prilog na izvještaj EK: Visoka korupcija su dva carinika

Uprava za sprječavanje pranja novca naložila privremenu blokadu dvije transakcije od tri miliona eura, ali nije precizirano o čemu je riječ
2 komentar(a)
Sjednica vlade, Vlada CG
Sjednica vlade, Vlada CG
Ažurirano: 05.09.2014. 16:04h

Istraga pod nazivom “Tarifa” protiv dva službenika Uprave carina jedina je akcija sprečavanja korupcije na visokom nivou koje su MUP i Uprava policije sproveli od aprila do septembra. To se navodi u prilogu izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore, koji će biti objavljan 8. oktobra. U dokumentu koji je Vlada juče usvojila navodi se da se, nakon istrage koju su sproveli službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, za slučaj “Tarifa” očekuju konsultacije sa specijalnim tužiocem.

“Protiv dva carinska službenika je pokrenut disciplinski postupak i privremeno im je ograničeno vršenje dužnosti zbog osnovane sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti, dok je jedan službenik oslobođen disciplinske odgovornosti za teži disciplinski prekršaj”, navodi se u prilogu izvještaja.

Navodi se i da je u proteklih pet mjeseca podnijeta jedna prijava za korupcije protiv policajca koji je primao mito, dok su građani prijavili 12 slučajeva. Krivičnih predmeta zbog korupcije do sada je bilo 25, a oni se odnose na 103 lica. Od aprila do septembra je Odsjek za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije sproveo 26 predmeta na međunarodnom nivou, dok je 41 predmet na nivou Crne Gore u nadležnosti tužilaštava. Od toga je po 17 predmeta u Specijalnom i Vrhovnom državnom tužilaštvu. U Vladinom dokumentu pojašnjava se u kojoj je fazi procesuiranje i suđenje u aferama “Kalić”, “Zavala”, “Košljun” i “CKB”. Ističe se i da je za četiri mjeseca zaplijenjeno oko 430 kilograma marihuane, 227 kilograma kokaina, 777 grama heroina i 504 sintetičke droge.

“Službenici policije u kontinuitetu prate kretanje lica, koja su sljedbenici „vehabizma“, kao i lica koja se bave teškim krivičnim djelima-krađom dragocjenosti izuzetno visoke vrijednosti”, navodi se u izvještaju. U prilogu izvještaju EK navodi se i da je od aprila do septembra 637 lica podnijelo zahtjev za dobijanje azila, od čega je odbijeno 26 zahtjeva. Kako se navodi obustavljen je postupak u 594 slučaja, dok se još odlučuje za 57 zahtjeva.

“U Centru za tražioce azila je ukupno zbrinjavano 497 lica iz sistema azila”, navodi se u Vladinom dokumentu.

Lukšić razriješio Jurišića, za 23. i 24. poglavlje treba iskustva

Sekretar Pregovaračke grupe za vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore EU, Milivoje Jurišić razriješen je dužnosti na predlog potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova i evropskih integracija Igora Lukšića. Njegovu funkciju zauzeće Miodrag Radović iz MVPEI. “Imajući u vidu zahtjevniju fazu pregovaračkog procesa sa EU, s posebnim fokusom na praćenje ostvarivanja kredibilnog bilansa rezultata za poglavlja 23 i 24, ukazala se potreba za imenovanjem novog sekretara Pregovaračke grupe, koji ima iskustvo rada u pregovaračkim grupama za pomenuta poglavlja”, naveo je Lukšić u predlogu. “Komisija za kadrovska i administrativna pitanja razmotrila je predlog Lukšića i, imajući u vidu odredbu da sekretara Pregovaračke grupe imenuje i razrješava Vlada, na predlog šefa Državne delegacije i uz saglasnost glavnog pregovarača, podnijela je Vladi predlog da Jurišića razriješi dužnosti”, navodi se u rješenju.

Prate šta pišu novinari da bi ih zaštitili

U izvještaju se navodi i da su od aprila do septembra evidentirana tri slučaja prijetnji i nasilja nad novinarima i da su svi procesuirani. Navodi se i da je policija obezbijedila stalnu zaštitu za dva novinara, jednu redakciju i njihova službena vozila:"U kontinuitetu se vrše operativne provjere na terenu u odnosu na lica koja bi mogla ugroziti bezbjednost novinara i vrši analiza stanja u pisanim i elektronskim medijima, tj. da li njihova trenutna aktivnost može imati za posljedicu i ugrožavanje sigurnosti zaposlenih".

Bonus video: