Dijalog sa opozicijom: DPS se ograđuje od Lukšića

7 komentar(a)
Igor Lukšić, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Milo Đukanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.09.2014. 15:16h

Iz Demokratske partije socijalista (DPS) nijesu željeli da komentarišu poziv potpredsjednika partije Igora Lukšića da se sa opozicijom započne dijalog kako bi se smanjila polarizacija u društvu zbog evropskog puta Crne Gore. Portparol DPS-a Časlav Vešović izbjegao je da odgovori na pitanje “Vijesti” hoće li Predsjedništvo DPS-a na nekoj od narednih sjednica raspravljati o Lukšićevom predlogu.

“Nemam manir da komentarišem izjave partijskih funkcionera i kolega”, odgovorio je Vešović na pitanje kakav je stav DPS-a o Lukšićevom predlogu da se započne dijalog sa opozicijom.

Ministar spoljnih poslova je u uvodniku e-časopisa “Diplomarijus”, koji izdaje njegovo ministarstvo, pozvao je vladajuću partiju da uloži napor da se potpuno obnovi i konsoliduje povjerenje političkih činilaca u politički sistem, odnosno izborni proces. On je kazao da je odgovornost u tom procesu na svima, ali da se od vladajuće strukture očekuje prvi potez. Istakao je i da vlast mora povesti dijalog bez uslovljavanja, navodeći da je od posebne važnosti kompletiranje tužilačke strukture, zbog čega treba povesti dijalog o izboru VDT-a.

S druge strane Lukšiću nije prvi put da iznosi stavove koji ne nailaze na razumijevanje u njegovoj partiji. Njegove partijske kolege prećutale su primjedbu da partitokratija prijeti da se uvuče u sve pore sistema, čak i više nego u vrijeme kada je vladao jednopartijski sistem.

U blogu objavljenom na sajtu DPS-a Lukšić je početkom godine konstatovao da treba formirati novi sistem u kojem “profesionalizam mora biti osnovni uslov za napredovanje”, i da njegova partija mora biti predvodnik u formiranju sistema oslobođenog partitokratije.

Lukšić je to napisao nakon afere “Snimak” u kojoj su njegove stranačke kolege optuživane za zloupotrebe državnih resursa uoči parlamentarnih izbora. I pored toga Lukšić je u julu zamjerio šefu delegacije EU u Crnoj Gori Mitji Drbniču zbog izbora novog portparola, poručujući da će od Brisela tražiti objašnjenje po kom kriterijumu je izabran na konkursu na kojem se javio i odbornik DPS-a Vidak Latković.

Pavlović: Jednom je prokockao povjerenje Evrope i opozicije

Poslanik DF-a Koča Pavlović smatra da je Lukšić jednom već prokockao povjerenje koje su mu povjerili i Evropa i opozicija.

"Zato djeluju jako smiješno njegovi pokušaji da se vrati iz mrtvih, da ponovo uđe u istu ulogu Đukanovićevog trojanskog konjića i da opet zazvuči kao nekakva alternativa", kazao je je Pavlović, navodeći da se potpredsjednik DPS-a ponaša kao da je nepovjerenje u regularnost izbora “izazvala neka mistična sila, a ne manipulisanje biračkim spiskom, brutalna krađa i masovna politička korupcija, koju je ogoljela afera 'Snimak', a koju sistematski sprovodi partija čiji je nominalni potpredsjednik baš Lukšić".

Pavlović je istakao da Lukšić nastavlja da vara javnost u vezi NATO-a, tvrdeći da će Podgorica na samitu u Velsu dobiti jasan vremenski okvir za učlanjenje u Alijansu. Lukšić je kazao da bi odluka sa samita NATO-a trebalo da definiše finalnu fazu procesa priključenja Crne Gore tom savezu, uz određivanje jasnog vremenskog okvira. Pavlović je rekao da Crna Gora neće ispuniti uslov jer su, kako je rekao, kriminalizovane obavještajne strukture temelj Đukanovićevog režima.

Bonus video: