Lukšić: Samit u Velsu treba da definiše finalnu fazu priključenja

“Crna Gora je nesumnjivo lider integracionog procesa u regionu. Otvorili smo trećinu poglavlja, a do kraja godine bi mogli preći i polovinu", rekao je Lukšić
5 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Igor Lukšić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.09.2014. 12:57h

Odluka sa samita zemalja članica NATO trebalo bi da definiše finalnu fazu procesa priključenja Crne Gore tom savezu, uz definisanje jasnog vremenskog okvira, poručio je ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

“Crna Gora je nesumnjivo lider integracionog procesa u regionu. Otvorili smo trećinu poglavlja, a do kraja godine bi mogli preći i polovinu. Odluka sa samita zemalja članica NATO bi trebalo da definiše finalnu fazu procesa priključenja ovoj asocijaciji, uz definisanje jasnog vremenskog okvira”, kazao je Lukšić za spoljno-politički magazin Diplomarius.

Kako je naveo, kada je regionalna politika u pitanju, iz godine u godinu dajemo nove impulse jačanju menanizama saradnje, kako bi podstakli ekonomski rast i razvoj regiona bez kog nema održivog integracionog procesa.

“Ipak, ništa od prethodnog ne znači da je posao gotov, ili da je moguće oboriti ritam. Svakako da je izazova na putu jako puno, kako kada je u pitanju unutrašnja, tako i regionalna dinamika. Očigledno je da i globalna dešavanja imaju svoje implikacije na Crnu Goru”, poručio je Lukšić.

“Crna Gora ne može biti zemlja u kojoj izborni process podstiče nerazumijevanje, već je potrebno da omogući jasne političke odnose koji u skladu sa elementarno prihvaćenim principima demokratskog poretka obezbjeđuju formiranje učinkovite i kontrolisane izvršne vlasti”

Prema njegovim riječima, kada je u pitanju evropski put Crne Gore, a u određenom smislu i evroatlantski, tada je jasno da je potrebno uložiti dodatne napore na smanjivanju polarizacije u društvu.

Prije svega, kako je rekao, potrebno je uložiti napore da se potpuno obnovi i konsoliduje povjerenje političkih činilaca u politički sistem, odnosno izborni proces.

“Crna Gora ne može biti zemlja u kojoj izborni process podstiče nerazumijevanje, već je potrebno da omogući jasne političke odnose koji u skladu sa elementarno prihvaćenim principima demokratskog poretka obezbjeđuju formiranje učinkovite i kontrolisane izvršne vlasti”, dodao je Lukšić.

On je naveo da je odgovornost u tom procesu na svima i stvari nikada nijesu crno bijelo obojane.

“Ipak, uvijek se od vladajuće strukture očekuje prvi potez. Očigledna je potreba za iskrenim dijalogom, bez postavljanja bilo kakvih uslova. U tom smislu od posebne je važnosti i kompletiranje tužilačke strukture nakon usvajanja ustavnih promjena”, poručio je Lukšić.

On je ocijenio da je, imajući u vidu legitimitet koji će imati budući vrhovni državni tužilac, iluzorno očekivati da taj proces bude doveden do kraja uz odsustvo političkog dijaloga.

“Nema zemlje u kojoj bi to bilo moguće. Na kraju, potpuno saniranje medijske scene uz podršku naporima specijalne predstavnice OEBS za medije, znatno bi doprinijelo da tim dijelom društvene sfere dominiraju standardi i profesionalizam”, dodao je Lukšić.

Kako je rekao, Vlada ulaže već vidljive napore, ali je jasno da je potrebno intenzivirati ih. “Sve prethodno uz dosljedno sprovođenje akcionih planova za poglavlja 23 i 24 značiće nastavak intenzivnog pregovaračkog procesa”.

“Ostvaren progres na tom planu, uz finaliziranje faze intenzivnog i fokusiranog dijaloga sa NATO , kompletiranjem reformi u bezbjednosno-obavještajnoj sferi, uvešće Crnu Goru u fazu pune i trajne političke stabilnosti koja je nužna za održiv i dugoročan ekonomski rast, a time i doprinijeti jačanju podrške javnosti integracijama”, kazao je Lukšić.

Prema njegovim riječima, stabilan politički sistem, standardi vladavine prava i progres u integracijama treba posmatrati kao dio agende ekonomskog razvoja.

Bonus video: