Avdagić: NATO samit značajan za Crnu Goru

"Crna Gora je sljedeća i za pozivnicu ne mora čekati novi samit koji će vjerovatno biti tek 2016. osim ako se političko-sigurnosna situacija drastično ne promijeni"
1 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.09.2014. 11:02h

NATO Samit u Velsu jako je značajan za Crnu Goru, i na njemu će konačno dobiti potvrdu o svojevrsnoj uslovnoj pozivnici za članstvo, ocijenio je direktor Organizacije za promociju sjevernoatlantskih integracija Hrvatske, Denis Avdagić.

U Njuportu u Velsu u četvrtak i petak biće održan NATO samit.

Samit je značajan najprije zbog nove sigurnosne situacije u Ukrajini kao i drugih kriznih područja zbog kojih je sigurnost ponovno u primarnom fokusu država euroatlantskog područja”, rekao je Avdagić agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, što se tiče Crne Gore i ostalih država regiona, rezultati i poruke su praktično poznati.

"Već unaprijed znamo kako ovo neće biti samit proširenja, no jako je važno pričekati finalne dokumente i vidjeti kako će na kraju biti formulisane te načelno poznate poruke zemljama koje aspiriraju članstvu”, naveo je Avdagić.

Kako je kazao, delegacije zemalja koje odlaze na samit, a nijesu članice, već odavno poznaju ritam događanja na tom skupu i oni će tamo vrijeme koristiti za razgovore i lobiranje svojih interesa.

"Dakle, te delegacije imaju stručnu podršku i poznaju značaj prilike, te su ga i do sada znali koristiti u što uopšte ne sumnjam niti ovaj put. Na neki način, iako proširenje nije tema samita, Crna Gora će biti u fokusu tamošnjeg interesa kao zemlja koja je sljedeća na redu za članstvo, o čemu postoji široki konsenzus”, smatra Avdagić.

Druge zemlje iz regiona, dodao je on, samit će koristiti za pokušaj pokretanja priče o članstvu s mrtve tačke, na primjer, Makedonija.

"Radi se o jako značajnom samitu za Crnu Goru. Konačno će se dobiti potvrda o svojevrsnoj uslovnoj pozivnici za članstvo”, rekao je Avdagić.

Biće važno, kako je naveo, čuti da li se šta promijenilo oko Bosne i Hercegovine, Makedonije.

"U svakom slučaju, važno je čuti poruke koje će se uputiti regiji jer ćemo vjerovatno sljedeći samit dočekati tek u prvoj polovini 2016”, rekao je on.

Avdagić smatra da je praktično nemoguće da se odluka o proširenju promijeni.

"Jasna poruka i to vrlo ohrabrujuća je poslata Crnoj Gori. Crna Gora je sljedeća i za pozivnicu ne mora čekati novi samit koji će vjerovatno biti tek 2016. osim ako se političko-sigurnosna situacija drastično ne promijeni”, rekao je on.

Kako je pojasnio, samiti se dugo pripremaju i njima prethode ministarski sastanci na kojima se većina detalja pripremi prije samog sastanka na vrhu – samita. “Dakle, mala je šansa za drastičnim promjenama pred sam samit ili tokom njega”.

"Opcija neodređenog točnog datuma puno bolja i povoljnija za Crnu Goru. Crna Gora može primjerice biti spremna za članstvo u prvoj polovini godine, a konkretan datum za pozivnicu bi mogao biti određen za drugu polovicu 2015, pri čemu bi se nepotrebno gubilo vrijeme”, kazao je Avgadić.

On, dodao je, vjeruje da će formulacija u završnom dokumentu biti manje-više slična onome što je generalni sekretar NATO-a već poručio.

Bonus video: