Demokratski front vijek ujedinjenja slavi kod Spomenika kralju Nikoli

Podgorička Skupština je zasjedala od 24. do 29. novembra 1918. godine, a na sjednici 26. novembra donijeta je odluka o ujedinjenju Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Srbije kao i odluka o detronizaciji dinastije Petrovića
166 pregleda 211 komentar(a)
Demokratski front, Foto: Filip Roganović
Demokratski front, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 06.09.2018. 05:38h

Demokratski front (DF) će 1. decembra na platou ispred spomenika kralju Nikoli obilježiti vijek od ujedinjenja Srbije i Crne Gore u kraljevinu Jugoslaviju. Član predsjedništva DF-a Milan Knežević kazao je da će 100 godina od Podgoričke skupštine biti obilježeno političko-kulturnim programom.

"Pošto se 1. decembra obilježava 100 godina od ujedinjenja svih južnoslovenskih naroda u kraljevinu Jugoslaviju, smatram vrlo prikladnim da se prikupljeni potpisi o organizovanju referenduma za povlačenje odluke i priznanju Kosova prezentuju na jednom velikom skupu na otvorenom. Lično sam mišljenja da bi taj skup trebalo organizovati na platou kod Spomenika kralju Nikolu ispred Skupštine Crne Gore, ali ćemo odluku donijeti u zajedničkim konsultacijma sa svim učesnicima akcije prikupljanja potpisa”, kazao je Knežević “Vijestima”.

Obilježavanje stogodišnjice Podgoričke skupštine politički predstavnici Srba u Crnoj Gori najavili su u avgustu tokom razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Osim predstavnika Fronta i predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Momčilo Vuksanović je tada najavio organizovanje svečanosti povodom stogodišnjice od održavanja Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije.

Odluku o proslavi osudila je vladajuća koalicija i dio opozicionih partija navodeći da se radi o afirmaciji datuma koji negira crnogorsku državnost. Oni su kazali da bi održavanje takve manifestacije produbilo podjele u Crnoj Gori.

Podgorička Skupština je zasjedala od 24. do 29. novembra 1918. godine, a na sjednici 26. novembra donijeta je odluka o ujedinjenju Kraljevine Crne Gore i Kraljevine Srbije kao i odluka o detronizaciji dinastije Petrovića.

Prema odluci Podgoričke skupštine kralj Nikola Petrović, koji je bio u Italiji, zbačen je sa prestola. Odluka Podgoričke skupštine bila je uvod u proglašenje zajedničke države Srba, Hrvata i Slovenaca 1. decembra u Beogradu.

Još prikupljaju potpise za referendum

Demokratski front i nevladine organizacije bliske tom političkom savezu pokušaće do 1. decembra da prikupe potpise za poništavanje odluke o priznaju Kosova.

Peticiju je u ovom trenutku potpisalo preko 15 hiljada građana, a potrebno je još da iza nje stane najmanje 65 hiljada građana Crne Gore sa biračkim pravom.

Da bi se realizovao referendum, uz potpise građana potrebna je i podrška većine u Skupštini. To praktično znači da bi raspravu o raspisivanju referenduma trebalo da traži najmanje 25 poslanika, a odluku o izjašnjavanju građana podrži većina u parlamentu.

Bonus video: